Župa na Facebooku

Zadnje dodano

article thumbnail  U ovom tjednu, petom korizmenom pripravit ćemo se na slavljenje najveće svetkovine kršćana Uskrs....
article thumbnail  Danas slavimo Blagovijest – blagdan navještenja Gospodinova. Ovo je dvostruki blagdan: slavimo...
article thumbnail  U subotu, 01.04.2023. odmah iza sv. Mise, koja će biti u 17,00 sati bit će prikaz Muke Gospodinove...
article thumbnail  U subotu, 4. ožujka, tijekom večernje sv. mise u prozorskoj župnoj crkvi upriličeno je...
article thumbnail  Svećenik Vrhosanske nadbiskupije Ljubo Zadrić obranio je 1. ožujka 2023. godine na Teološkom...
article thumbnail  Župa zajednica Presvetog Srca Isusova u Prozru odazvala se pozivu dijecezanskih biskupa u BiH i...
article thumbnail  Susret budućih krizmanika Ramskog dekanata održan je 25. veljače u organizaciji Nadbiskupijskog centra za...
article thumbnail  U župi Presvetog Srca Isusova Prozor započele su Korizmene pobožnosti. U srijedu, 22. veljače,...

 

SR: Čista srijeda – Pepelnica. Post i nemrs. Početak korizme. Pod misama obred pepelanja!

PE: Prvi petak u mjesecu ožujku. Uobičajena pobožnost Križnog Puta prije mise. Početak u 17,00 sati, iza čega odmah slijedi sv. misa. Na Lugu Put Križa u 16,00 sati.

SU: Prva subota u mjesecu ožujku. Prije mise u 16,00 klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu za duhovna zvanja. U 17,00 sv. misa. Pod misom u 17,00 sati je predstavljanje ovogodišnjih prvopričesnika.

NE: 1. KOR. –  Mise u župnoj crkvi u subotu navečer u 17,00 i u nedjelju u 8,00; 9,30; i 11,00 sati! Na Lugu  u 9,00 sati!

ČISTA SRIJEDA – PEPELNICA

Na čistu srijedu, početak korizmenog vremena, Crkva želi da se njeni članovi i udovi Tijela Kristova – kršćani, zaustave na trenutak od svih žurbi, nastojanja, težnji i planiranja. Da se malo posvete sebi i bližnjima, obitelji i prijateljima, potrebnima svakog djelovanja ljubavi i potrebnima životnih potpora da bi opstali i othrvali se nedaćama i neimaštini.

Traži od nas da pokažemo smisao za žrtvu i zato nam nalaže post i nemrs ovog dana.

Tko je dužan postiti?

Crkva traži od svojih punoljetnih članova do navršenih 60. godina života da poste i ne mrse dva dana u godini: čistu srijedu i veliki petak. Pretpostavka je da su zdravi i da mogu postiti bez posljedica za zdravlje. To automatski znači da bolesnici, ovisni o lijekovima i dijetama, i režimom uzimanja lijekova, nisu dužni postiti. U ovu grupu ne spadaju, ali mogu ne postiti trudnice, ako im iz bilo kojeg razloga to predstavlja poteškoću. Djeci od dvanaest godina pa do punoljetnosti se preporučuje da poste da bi pomalo navikavali svoje tijelo i duh na žrtvu, koja će ih pratiti cijelog života. Time će je usmjeriti prema dobru i imat će snage, volje i hrabrosti suprotstaviti se zlu u sebi i oko sebe!

Što je post i nemrs?

Sadržaj posta i nemrsa je u tome da toga dana uzimamo samo jedan obrok do sitosti, posnu hranu, bez mesa i mesne juhe. Riba se može jesti. Ujutro se može uzeti malo kruha i popiti nešto toplo, isto tako za večeru, čaj ili nešto voća. Ne bi trebalo post i nemrs poistovjetiti sa nemrsom ili samo sa postom.

Možete postiti bez nemrsa. Ako jedete samo jednom na dan do sita!

Možete ne mrsiti (ali ne postiti – petak) nego normalno uobičajeno jesti tri puta, ali ne meso ni mesnu juhu.

Na ova dva spomenuta dana, od kojih je evo sada riječ o čistoj srijedi je oboje zajedno: i post i ne mrs!

Postoji još jedan specifičan post, a to je euharistijski post. Što on znači? Svaki put kad idemo na misu i želimo se pričestiti, sat vremena prije mise trebamo se odreći jela i alkoholnih pića! Sat vremena prije mise, za pričest, treba poštivati taj euharistijski post!

Korizmeni post!

Riječ je o preuzimanju događaja koji je prakticirao Isus, četrdeset dana posta u pustinji. On je doduše malo žešće postio nego mi, ali žrtva je svačija vrijedna onoliko, koliko se volje, snage i ustrajnosti uvrsti u jedan dan posta. Bio je nekada običaj postiti o kruhu i vodi cijelu korizmu, naravno osim nedjelja. Postojao je i još žešći oblik posta, žežinjanje! To je baš ekstremno, i vjerujem da ga danas i nema, osim nekih pojedinih pustinjaka i monaha. Nisam siguran da danas ima baš onih koji poste cijelu korizmu, ali bit će za nas priličan izazov i postiti pravilno i dosljedno ova dva dana, u kojima Crkva traži da pokažemo svoju želju za obraćenjem na dobro!

Znak želje za obraćenjem jest posipanje pepelom, pepelanje, radi čega se čista srijeda, drugim imenom naziva pepelnica!

Papa Franjo traži da se nakana posta usmjeri za mir u Ukrajini!

_____________

Put Križa

Svakog petka u korizmi, osim Velikog petka je prije mise večernje u 17,00 sati pobožnost križnoga Puta, iza kojeg se odmah nastavlja sa svetom Misom.

_______________

Prva subota

Svake prve subote je sat vremena prije večernje Mise (16,00 sati, u ljetnom periodu u 17,00), klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu za duhovna zvanja. Iza klanjanja je mala pauza i počinje sv. nedjeljna Misa u 17,00 sati (u ljetnom periodu u 18,00).

______________

Predstavljanje Prvopričesnika

Svake godine u prvu korizmenu subotu imamo predstavljanje prvopričesnika tekuće godine. Ove godine ih imamo 32. Pod Misom večernjom u 17,00 sati bit će poimenice predstavljeni, a oni će zajedno sa svojim roditeljima sudjelovati u liturgiji te nedjelje, čitanjem, prinošenjem darova, molitvom vjernika, a pjevat će djeca koja su već pričešćena, mali zbor.

_______________

Napustili su nas i preselili se u kuću Očevu:

 U Singenu u Njemačkoj umrla je

1. Katica Ćavar, 21.02.2022. i bit će sahranjena u Njemačkoj.

2. Branko Bradić, umro u Ćališima, 25.2.2022., pokopan na groblju Bukva – Ćališi, 27.2.2022.

Obitelj je za +Katicu platila greg. mise.

Obitelj +Dragice Rotim je uplatila gregorijanu za +Dragicu.

Sjetimo ih se u svojim molitvama kako to običavamo za naše pokojne. Pokoj vječni, daruj im Gospodine….

______________

Nek Vam duša i srce budu spremni činiti dobro, a vi puni ljubavi ne propustite priliku!

 Marko Tomić, župnik

 

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com