Župa na Facebooku

Zadnje dodano

article thumbnail  Kao i u drugim ramskim župama, i u župi Prozor i ove godine, kao zahvala za urod i plodove, ali i...
article thumbnail  Danas je u župi Presvetog Srca Isusova Prozor bilo veoma svečano. Razlog je bio trostruk, naime,...
article thumbnail  Prozorska Župa Presvetog Srca Isusova priprema se proslaviti dan Posvete crkve (53) s Danom...
article thumbnail  Velika Gospa, svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, koja se slavi 15. kolovoza...
article thumbnail  Misa na groblju Šerovina: subota, 19.8.2023. u 11,00 sati. Misa u Višnjanima Gornjim: subota, ...
article thumbnail  Danas, 29. srpnja, na spomendan sv. Marte, Marije i Lazara u župi Presvetog Srca Isusova Prozor don...
article thumbnail  Danas je na Gmićima proslavljen zaštitnik mjesta i zavjetne kapele - sv. Ilija Tišbijac, prorok. Uz ...
article thumbnail  Danas je upriličena vanjska proslava patrona župe Presvetog Srca Isusova Prozor. Nakon...

 

Prozorska Župa Presvetog Srca Isusova priprema se proslaviti dan Posvete crkve (53) s Danom Duhovnih zvanja (uobičajeno okupljanje svih duhovnih zvanja iz Župe), a ove godine posebno zahvalnom Zlatnom Misom jednog od duhovnih zvanja, pedeseta obljetnica misništva Mons. Ante Meštrovića, umirovljenog svećenika.

Dom molitve, Dom u kojem prebiva Bog, dom u kojem se okuplja Crkva, Dom u kojem se slavi Gospodina, Dom u kojem se dijele svete tajne – sakramenti, Dom u kojem se klanja Svevišnjemu u intimnom razgovoru Boga i čovjeka, a sve je to Prozorska crkva Presvetog Srca Isusova. Njen oltar je posvećen prije 53 godine, pomazan svetim krizmenim uljem i time označava samog Krista. Na oltaru se događa najveća tajna kršćanske vjere, sveta Euharistija. U njoj se Bog uprisutnjuje u našu životnu stvarnost osobno i cijele zajednice. On je princip i počelo jedinstva Crkve. Upravo to ekskluzivno izdvajanje ovog zdanja, predstavlja njegovu posebnost i zato ga slavimo kao svetkovinu svoje Župe pod patronatom Presvetog Srca Isusova.

Već je postala tradicija da se prigodom Dana posvete crkve okupljaju i duhovna zvanja iz prozorske župe. To su: 18. svećenika, 2. stalna đakona, 3. bogoslova, 1. sjemeništarac, 15. redovnica. Nije malo, a puno bi bolje bilo da ih je više. Hvala Bogu, zato se i sastajemo da Bogu zahvalimo na tom daru! Od prošle godine manje je jedan svećenik + Ivan Bošnjak i jedna sestra + s. Viktorija Dedić. Neka im Gospodin podari mjesto u Kraljevstvu svome.

Imamo i Zlatomisnika, mons. Antu Meštrovića – 50. godina svećeničke službe:

Mons. Ante Meštrović rođen je 30. 8. 1947. u Dobroši, općina i župa Prozor, od oca Anđelka Meštrovića i Mare, r. Zadro, kao najstarije od šestoro djece. Osnovnu je školu završio u Prozoru, sjemenište u Dubrovniku, teologiju u Đakovu-Sarajevu, diplomirao je u Zagrebu. Đakonsko ređenje primio je u Sarajevu 1973., a svećeničko u Prozoru 8. 7. 1973. godine. Mladu misu slavio je 15. 7. 1973. u Prozoru.

Mlada misa mons. Ante Meštrovića

Dekretom od 19. 2. 1974. imenovan je župnim vikarom u Novom Sarajevu, a 30. 7. 1976. prefektom u sjemeništu „Zmajević“ u Zadru. Nakon te službe imenovan je 19. 12. 1980. župnikom u Bistrici kod Uskoplja, a 5. 9. 1987. upraviteljem župe Komušina. Članom SVVN-a imenovan je 5. 6. 1991. godine. Nakon rata i povratka s Gospinom slikom u Žepče 6. 9. 1996. imenovan je „privremenim upraviteljem dijela žepačke župe sa sjedištem u mjestu Bistrica“ te ostaje i dalje komušanskim župnikom, a 27. 3. 1997. imenovan je dekanom Žepačkog dekanata.

mons. Ante Meštrović s roditeljima 1998. - 25 godina svećeništva

Župničke službe razriješen je 6. 2. 1998. i imenovan kanonikom Stolnog kaptola vrhbosanskog i vikarom Vrhbosanske nadbiskupije za pastoral. Potom je 1. 5. 1998. imenovan ravnateljem KŠC-a ''Sv. Josip'' u Sarajevu. Dekretom od 27. 8. 2003. razriješen je službe pastoralnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije. Ravnatelja službe KŠC-a ''Sv. Josip'' u Sarajevu razriješen je 26. 7. 2006. godine.

Fojničkim arhiđakonom imenovan je 13. 9. 2006., a 12. 10. 2006. imenovan na dužnost bilježnika u Ženidbenom sudu Vrhbosanske nadbiskupije pa arhivarom u Arhivu Vrhbosanske nadbiskupije 13. 10. 2006. godine. Dužnost rektora sarajevske katedrale Srca Isusova vrši od travnja 2009. godine.

Papa Benedikt XVI. imenovao ga je 8. rujna 2011. monsinjorom. Za prepošta Stolnog kaptola vrhbosanskog potvrđen je 18. prosinca 2015., a 14. 5. 2016. imenovan je kanonikom pokorničarom.

Sa 75 godina života odlazi u svećeničku mirovinu, 30.8.2022. u Svećenički dom u Sarajevu.

U 11,00 sati je svečana sveta Misa koju predslavi biskup Pero Sudar sa Zlatomisnikom skupa s nazočnim svećenicima, za sada ih se očekuje oko četrdesetak. Ne možemo slaviti bez vas, zato vas, dragi župljani i sve dobre volje očekujemo, da zajedno slavimo Gospodina i zahvalimo mu na daru svećenika i vijeku njegova služenja Crkvi.

 Marko, župnik

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com