Župa na Facebooku

Zadnje dodano

article thumbnail  Vrijeme je već da se oda sna prenemo jer nam je sada spasenje bliže nego kad povjerovasmo. Noć...
article thumbnail  U petak 11. studenog zbor mladih i animatori župe Presvetog Srca Isusova iz Prozora uputili su se...
article thumbnail  Današnji blagdan, blagdan sviju svetih je na poseban način poziv svima nama da se zaustavimo na...
article thumbnail  Svi sveti: Misa u 8,00 sati Misa u 9,30 sati Misa u 11,00 sati Misa u 15,00 na groblju Prozor Misa na Lugu u...
article thumbnail    Latinska riječ Missio, od glagola koji označava poslanje mitto, -ere, misi, missum = slati,...
article thumbnail  Župu Presvetog Srca Isusova Prozor u nedjelju, 11. rujna pohodile su s. Liberija Filipović i s....
article thumbnail  U subotu, 10. rujna početak nove školske, ali i vjeronaučne godine u župi Presvetog Srca Isusova...
article thumbnail  Danas, 10. rujna, tijekom svečanog euharistijskog slavlja koje je započelo u 10 sati, Hermann...

 

Završni dani kolovoza su obilježeni velikim egzodusom, - odlaskom naših najbližih koji borave u inozemstvu a dolaze k nama u vrijeme odmora i velikih fešti vezanih uz Ramski kraj. Bilo da su to Ženidbe, Krštenja ili pak Patroni Župa ili neke druge obljetnice i spomendani. Koji mu drago razlog, ali naša je radost izražena u susretnu najdražih. Nadam se!

Na dan l. rujna 1968. nadbiskup Smiljan Franjo Čekada je posvetio novosagrađenu crkvu u Prozoru u vrijeme župnika Vlade Jurjevića. Teška vremena uvijek za učinak imaju zbijanje redova i učvršćivanje stava i djelovanje u zajedništvu puno jače i učinkovitije nego bilo kakva situacija u izobilju. U izobilju se troši, a u teškoćama izgrađuje!

Crkva je doživjela i svoju obnovu i to temeljitiju, pa je radi opsežnih radova, i posebno mijenjanjem postojećeg posvećenog oltara, crkva ekssekrirana, i morala se je opet posvetiti s novim oltarom. Nije to blagoslov koji se obavlja škropljenjem blagoslovljenom vodom, nego je posveta koja se vrši pomazivanjem svetim krizmenim uljem. Ne samo oltar nego i zidovi crkve na četiri ili dvanaest mjesta. To je i vidljivo u svakoj posvećenoj crkvi po postavljenim križevima na zidu ili stupovima, koji su pomazani svetim krizmenim uljem. Iza posvete crkve i oltara, crkveni prostor služi isključivo liturgiji i slavljenju svetih tajni zajednice Naroda Božjega, u našem slučaju Župe Prozor. U druge svrhe crkva ne može služiti. Što je još važnije, jednim prijestupom nečasne upotrebe crkvenog prostora ili oltara se crkva ekssekrira, zatvara i u njoj se ne mogu više slaviti sakramenti ni liturgijski čini. Ako se u njoj dogodi profanacija Presvetog Tijela Kristova /(posvećenih hostija), ako bi se u njoj dogodio teški moralni prijestup, ubojstvo, nečasni čini i slične teške stvari s posljedicama posve suprotnim namjeni crkvenog prostora (što se posebno događalo u ratu) crkva se mora poslije oporavka ponovno posvetiti, ili napustiti.

Hvala Bogu naša služi onoj svojoj svrsi. U njoj se slave krštenja, vjenčanja, slave mlade mise a što je najvažnije i svakodnevno, slavi se Euharistija barem dva puta dnevno.

Imamo i duhovnih zvanja. Svećenika živućih je osamnaest. Među njima biskupijskih svećenika, franjevaca, dominikanaca i salezijanaca.

Imamo šesnaest redovnica, raznih denominacija i redovničkih zajednica.

Imamo dvojicu bogoslova, jednog dijecezanskog, jednog salezijanskog.

Imamo dvojicu sjemeništaraca, koji su ove godine maturanti.

Imamo i jednog mladića od kojeg se nadamo da bi mogao također odgovoriti pozivu ređenja.

Jedan obiteljski čovjek sa suprugom i troje djece se priprema primiti u subotu, 10.9.2022. sv. red trajnog đakonata. Nije doduše u našoj Nadbiskupiji, ali jest iz Prozora. Hvala Bogu!

I ove godine ćemo se sastati prigodom Dana posvete crkve i proslaviti Euharistijom i zahvaliti Gospodinu za sve vas i nas, duhovna zvanja, očekujući od Gospodina da stalno poziva dobre i vjerne k još većoj vjernosti i radosti služenja u svećeničkim, redovničkim, obiteljskim ili religioznim zvanjima.

Među one koji su također posvećeni služenju članovima crkve su naši vjeroučitelji. I njih imamo iz naše župe nekoliko. Budući da su oni uključeni drugačije u društvene zajednice ali s mandatom Crkve, oni su posebna veza i spona dvaju stvarnosti života vjernika i civilnog društva, posebno po edukativnim i pedagoškim programima, što nije ni jednostavno ni lako. Hvala Bogu da ih imamo. Neka ih Gospodin jača, krijepi i trajnu učvršćuje u njihovom zalaganju za bolji i plemenitiji svijet i odnosa u društvu i religioznim zajednicama.

Zato vas sve pozivamo da se sastanemo na svečanoj Misi, 1.9.2022. u 11,00 sati u crkvi Presvetog Srca Isusova, da proslavimo župnu svetkovinu Posvete Crkve, ali i da s duhovnim zvanjima, okupljenim tom prigodom, zahvalimo Gospodinu na tom daru i blagoslovu Božjem.

Molimo jedni za druge da nas Duh sveti prosvjetljuje i vodi.

Marko Tomić, župnik

 

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com