Župa na Facebooku

Zadnje dodano

article thumbnail  Župu Presvetog Srca Isusova Prozor u nedjelju, 11. rujna pohodile su s. Liberija Filipović i s....
article thumbnail  U subotu, 10. rujna početak nove školske, ali i vjeronaučne godine u župi Presvetog Srca Isusova...
article thumbnail  Danas, 10. rujna, tijekom svečanog euharistijskog slavlja koje je započelo u 10 sati, Hermann...
article thumbnail  Kao i u drugim ramskim župama, i u župi Prozor i ove godine, kao zahvala za urod i plodove, ali i...
article thumbnail  Danas je u župi Presvetog Srca Isusova Prozor proslavljen Dan posvete župne crkve i upriličen je...
article thumbnail  Ovih dana smo vrlo često čuli glasne najave svadbenih povorki, koje su se u kolonama kretale po...
article thumbnail  Završni dani kolovoza su obilježeni velikim egzodusom, - odlaskom naših najbližih koji borave u...
article thumbnailKao što je bilo i najavljeno, danas, 14. kolovoza na Dvadesetu nedjelju kroz godinu, slavljena je...

 

Kroz vrijeme, ova evanđeoska epizoda se imenovala različitim naslovima: Rasipni sin, Razvratni sin, Milosrdni otac i tko zna kako još ne. Pored lika oca i mlađeg sina, posve je u sjeni ostao još problematičniji sin, a to je onaj drugi koji je ostao kod kuće. Međutim, čini mi se da bi najbolje odgovaralo da se to stavi pod zajednički nazivnik: Dioba nasljedstva ili očevine!

Na neki način ovdje posebno dolazi do izražaja odnos među dvojicom braće, oko dara. Nasljedstvo nije pravo. Ono je prednost pred drugima koji nisu članovi obitelji, ali nije pravo. Ta prednost dolazi do izražaja samo ako otac umre a nije odredio kome i kako će se podijeliti nasljedstvo. Ako se braća ne mogu složiti, onda dobivaju onaj dio koliko je braće i sestara. Otac može za života odlučiti drugačije, čak i razbaštiniti koga hoće.

U prispodobi, koju Isus donosi, upravo dobri otac želi sinovima pokazati svoju ljubav na način da poštuje njihovu želju da im podijeli imovinu u nasljedstvo. Mlađi sin nije htio nekretnine, nego je tražio novac. Otac mu je udovoljio i on je otišao!

Stariji sin, ostaje s ocem! Sve ostalo nam je poznato iz prispodobe.

Sad nastupa život sa svojim događanjima. Novac se brzo i lako potroši, pogotovu onaj koji nije ni na koji način zarađen, niti se tko za njega uznojio. Dar se vrlo brzo prokocka. Ali onda nastupa zbilja. Iluzija zaista vrlo kratko traje, ali ima dalekosežne i dugotrajne posljedice!

Kad se čovjek nađe u nevolji, onda se počinju pomalo paliti lampice sjećanja, memorije dobra za razliku od promašaja lošeg postupanja! A sve to ubrzava glad i nužne potrebe za održanje života. Zaključuje ipak da je kod oca biti i najamnik, bolje nego kod nekoga bez osjećaja i srca, nekog poslodavca, koji mu je branio sve što nije zaradio!

Vraća se ocu i dalje nam je priča poznata! Otac čeka? Zato što je otac! Radost kao posljedica praštanja i uspostava sasvim novog odnosa oca i sina!

Drugi sin, reagira vrlo jasno i otvoreno. Loše reagira na brata, optužuje ga, ali i oca s naglašenom notom da je nepravedan. Poziva se na nepostojeće pravo, tako da postaje očito nepravedan. Otac mu posvješćuje događaj! Brat tvoj bijaše mrtav i oživje, bijaše izgubljen i nađe se! Za brata to ništa ne znači, nego slijedi prigovor ocu. Kao da mi je poznata situacija, barem mi tako zvuči.?

Sve ovo je rečeno da bi razumjeli što je Otac nebeski odredio svome Sinu kao zadaću i poslanje u životu! Njegovog Sina, našeg brata mi odbacujemo i ne želimo s Njim imati ništa! Zato sve gubimo!

Kad će nam to doći do svijesti!

Kad budemo dogorijevali? Ili nikada?

Dobro je misliti!

Dobro je biti i činiti dobro!

Radost Gospodnja bila uvijek s vama!

Marko, sac.

 

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com