Župa na Facebooku

Zadnje dodano

article thumbnail  U župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Prozoru, danas je svečano proslavljena svetkovina...
article thumbnail  Prema podacima koji su prikupljeni tijekom božićnog blagoslova obitelji u župi Prozor,...
article thumbnail  Mladi župe Prozor izveli su predstavu „Naš Badnji dan“ u Domu kulture u Prozoru. Predstavu su...
article thumbnail        Tečaj priprave za Sakramentalni brak bit će organiziran u Dekanatima kako slijedi: ŽEPAČKI DEKANAT,...
article thumbnail    Misu zahvalnicu u prozorskoj župnoj crkvi u večernjim satima uz koncelebraciju vlč. Ljube Zadrića,...
article thumbnail  U prozorskoj crkvi Presvetog Srca Isusova u svetoj noći s 24. na 25. prosinca Misu Polnoćku uz...
article thumbnail  Kad nekoga iščekujemo, osim što pripremamo svoj dom, pripremamo dobru večeru ili ručak, a sami se...
article thumbnail  Vrijeme je već da se oda sna prenemo jer nam je sada spasenje bliže nego kad povjerovasmo. Noć...

 

U životu se često susrećemo s dva pojma koja nisu istovjetna, i često ih postavljamo u različitom kontekstu s istom nakanom. To su pojmovi napast i kušnja. Nisu to istoznačnice iliti sinonimi. Svaka ima svoje značenje. Napast je neposredna ponuda koja nas stavlja u priliku izbora i odluke za samu stvar, zbivanje, priliku koje su nam na dohvat ruke. Mame svojim sadržajem, a neposredno su u pitanju jer su tu, pred nama i prilika da se djeluje.

Time srljamo u zagrljaj stvarnosti o kojoj kad budemo razmišljali u njihovoj posljedici vidimo promašaj i zlo, ali od nas počinjeno! To je ružna riječ upućena drugom kao i psovka, vrijeđanje i prijezir. To je tuđa žena, djevojka ili bilo tko s kim smo u prilici na dohvat ruke, ostvariti nešto što ne bi trebali i ne bi smjeli. To je alkohol pri ruci i koji se nudi sa vrlo lažnom ponudom, „de jednu“. To je tuđe vlasništvo koje možemo, na oči bez svjedoka, otuđiti, ukrasti, povrijediti vlasništvo pljačkom, uskratom zaslužene plaće. To je likovanje nad nesrećom „neprijatelja“, ta napast najviše pokazuje našu nemoć, ali potvrđuje našu zluradost. Prilika je da razglasimo loš glas o nekome, a kava dušu dala za to! Pa otpočinjemo bezazleno, jesi li čuo, čula… i ode perje u vjetar!

 Međutim, kušnja je nešto sasvim drugo!

U Isusovom životu tri su važna momenta kušnje: ovaj današnji, Isus u četrdeset dnevnom postu, zatim onaj u Getsemanskom vrtu kad se krvavim znojem znojio sa kušnjom iznutra, jer treba prihvatiti, muku, smrt i uskrsnuće. Još postoji jedno mjesto u kojem Isus spominje ovu riječ kušnja, a mi je baš i nismo dobro preveli, a to je u molitvi Oče naš. I ne uvedi nas u napast! Izvorna riječ je kušnja.

Što bi ona trebala značiti? Kušnja je izazov, vrijedan poštovanja, po sebi velik, koji od nas traži odluku, spremnost i dosljednost obaviti sve da se to ostvari. Kušnja je izazov izbora zvanja i zanimanja, kušnja je izbor bračnog supružnika, kušnja je obitelj, kušnja je odluka izgraditi obiteljsku kuću, kušnja je obaviti svoj radni zadatak svakog dana, dostojno mene i ljudi s kojima i kojima radim, kušnja je moja religiozna praksa, iako moja vjera može biti i zadovoljavajuća. I puno toga u životu, a pokazuje se kao prilika da se zauzimanjem ostvare vrijednosti koje svjedoče o meni a koriste drugima. Svaka kušnja je za trajnije ili trajno dobro.

Meni i drugima oko mene. Radost koja se umnaža. Život koji ima smisla! Kad smo u kušnji, onda je napast najžešća, evo upravo nam to pokazuje Isusov primjer: Gladan, najvjerojatnije misli na kruh, a nema ga. Sotona nudi i to izaziva. Ako si ti Sin Božji reci da ovaj kamen postane kruh! Izvaljuje dvije gluposti: čuj „ako si Sin Božji“, đavle bar ti todobro znaš, ali je tvoja muka što to ne priznaš. I druga, pretvori kamen u kruh! Kamen nije hrana i ne jede se. Bog ne čini od kamena kruh, za to je stvorio žitarice! Isus mu nije odgovorio ni na jedno pitanje, nego kaže: „ne živi čovjek samo o kruhu…“.

Odvede ga na visoku goru i pokaza sva kraljevstva svijeta: sve ovo je moje, sve ću ti dati samo mi se pokloni! Otac laži, licemjer i utjelovljena laž i prijevara. Stvoreni svijet nije sotonin, nego Božji, očito Sinu Božjemu laže i služi se neistinom! Isus opet ne prihvaća laž, ni lažnu ponudu. I onako je sve njegovo, a to je razlog da se „samo Bogu svome klanja i njemu služi“!

Odvodi ga na vrh Hrama. Skoči dolje, jer Bog će zapovjediti anđelima da te čuvaju, da se gdje nogom ne spotakneš…. Preuzetost! Ne možeš se u svojoj ludosti pouzdati da će je Bog podržati. Čuj, skoči s tornja i ništa ti neće biti, jer tvoj bog to neće dopustiti… Da bio bi to neki moj bog koji nema veze s Bogom svetim, i ja bi se razbio ko tikva! Moj oprez je veliki njegov dar da se čuvam i da mi dobro bude, ako ga uvažavam. Jednostavno odgovara: odlazi sotono, apage satana! I odstupi od njega do druge prilike, a ta će se brzo očitovati u Getsemanskom vrtu prije muke.

Kušnja je prilika da napravimo dobar posao, ako odbijemo napasti! Ili Napast, ili Zloga – Sotonu!

I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od Zloga! Amen.

Radost Gospodnja bila uvijek s vama!

Marko, sac.

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com