Župa na Facebooku

Zadnje dodano

article thumbnail  Župu Presvetog Srca Isusova Prozor u nedjelju, 11. rujna pohodile su s. Liberija Filipović i s....
article thumbnail  U subotu, 10. rujna početak nove školske, ali i vjeronaučne godine u župi Presvetog Srca Isusova...
article thumbnail  Danas, 10. rujna, tijekom svečanog euharistijskog slavlja koje je započelo u 10 sati, Hermann...
article thumbnail  Kao i u drugim ramskim župama, i u župi Prozor i ove godine, kao zahvala za urod i plodove, ali i...
article thumbnail  Danas je u župi Presvetog Srca Isusova Prozor proslavljen Dan posvete župne crkve i upriličen je...
article thumbnail  Ovih dana smo vrlo često čuli glasne najave svadbenih povorki, koje su se u kolonama kretale po...
article thumbnail  Završni dani kolovoza su obilježeni velikim egzodusom, - odlaskom naših najbližih koji borave u...
article thumbnailKao što je bilo i najavljeno, danas, 14. kolovoza na Dvadesetu nedjelju kroz godinu, slavljena je...

 

Danas slavimo blagdan Prikazanja Gospodnjeg u Hramu. Ovaj blagdan je krozu povijest dobio naziv Sviječnica poradi procesije sa svijećama čime su kršćani izražavali vjeru da je Isus Krist svjetlo života. Biblijski sadržaj današnjeg blagdana zbilja je lijep. Pun života. Likovi su osobe pune vjerničke jednostavnosti. Sve odiše nadom i zahvalnošću Bogu. Lukin izvještaj posebno odaje golemo poštovanje prema dvoma starih pobožnih ljudi. Posjetimo se tog događaja. Jospi i Marija, kada se prema Mojsijevu Zakonu ispunilo vrijeme, poniješe Isusa da ga prikažu Gospodinu u Hramu. Čine to točno prema židovskim pobožnim propisima. Pravi stav roditelja koji ne doživljavaju dijete kao 'svoje' već kao dar od Boga.

Život je u prvom redu dar od Boga. Bog čovjeka kao svog suradnika u stvaranju do te mjere časti povjerenjem da mu daje sposobnost sudjelovati u rađanja novog života. Zar ima prikladnijeg načina da zahvalimo Bogu na daru života, svog i onoga koji nam je povjeren na brigu, od ovoga da taj isti život u poniznosti prikažemo njemu. Samo u Bogu, u zahvalnosti Bogu za svako povjerenje koje iskazuje čovjeku, isti čovjek može sebe i svoj život ispravno pojmiti i živjeti.

Bog nam ne želi uskratiti ništa od života. Pa i onda kada nam zabranjuje da uzimamo sa 'stabla spoznaje dobra i zla', kad pred nas stavlja svoje zakone i zapovijedi, on nas zapravo poziva na život. Pomaže nam da život na pravi način živimo: da ga živimo kao Božji dar koji će nas svakodnevno uzdizati, a ne kao potrošnu robu koja ima rok trajanja. Zato je nužno da život prihvaćamo sa zahvalnošću i u poslušnosti Božjim životnim zakonima.

Život kao Božji dar traži da ga prihvatimo po zamisli samog Životvorca. Samo tako ćemo otkriti svu njegovu dubinu i širinu i visinu...  

Sve je očitije da je današnji čovjek u svom poimanju života došao u slijepu ulicu. Kultura življenja se najednom pretvorila u kulturu smrti. Život se ne gleda kao dar koji se živi u obzoru vječnosti, već kao 'vlasništvo' čija se vrijednost mjeri uskim mjerama vremenitosti, vremenitog užitka. Ljudi se ponašaju kao vlasnici i tvorci života a ne kao poslušne sluge daru života. Govori se o 'pravu roditelja na djecu' pa i mimo prirodnih zakona. Drži ih se svojom djecom a ne Božjom. Čovjek se odrekao služenja Bogu. Zagospodario je životom. I pokazao se kao vrlo loš gospodar. Tako, u vremenu naglašenog, gotovo agresivnog individualizma, pohlepnog iživljavanja nad vlastitim životom, u eri medicinskog i tehničkog napretka koji čovjeku daje mogućnost ogromnog manipuliranja životom, govor ovog blagdana posebno dobiva na važnosti: on nas uči ispravnom odnosu prema životu.

Posebnu draž današnjem blagdanu daju starac Šimun i proročica Ana. Oni su naime dočekali Isusa, Mariju i Josipa u Hramu. Njih dvoje su život provodili u sjeni Hrama, služeći Gospodinu postovima i molitvama. Ovakve osobe okolina vrlo često omalovažava. Nerijetko će se narugati njihovoj pobožnosti. ''Oblizuju oltare!'', reći će neki. Valjda zato što im zavide na tako dubokoj i ustrajnoj vjeri. I naša ne-kultura, u kojoj se razvija kult mladosti, fizičke ljepote i snage, tako besramno zapostavlja starce. Odbacuje se njihova mudrost. To je velik propust! On nedvojbeno signalizira da nešto ide po krivu.

Međutim starci Šimun i Ana divan su primjer kako Bog nagrađuje svoje vjerne. Oni u Isusu prepoznaju 'Utjehu Izraelovu', tj. Mesiju – Spasitelja. Starac Šimun kliče da može u miru poći s ovog svijeta, jer je vidio ono što je ljudskom oku najveće. Vidio je spasenje za sve narode. Doživio je vrhunac koji čovjek u zemaljskom postojanju može doživjeti. Kad čovjek po vjeri doživi Božje spasenje, onda mu više ništa u životu nije potrebno. Ovo je lijep poticaj današnjim starim osobama da znaju podvući crtu svog života i mudro zaključiti što je u njemu najvažnije. Mariji je navijestio da će joj mač boli probosti srce, jer je Isus postavljen za propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan.  Zna stari Šimun dobro kakvi su ljudi! Mudar je on!

Na me osobno jako mučan dojam ostavlja kada sretnem starce koji Boga ne slave već vrijeđaju. Odaju se kako kroz cijeli život nisu stekli mudrost razlikovanja onog najvažnijeg od manje važnog.  Zbilja žalosno!

Da bismo doživjeli svjetlo, da bismo doživjeli 'Utjehu Izraelovu', valja nam se prikazati Bogu. Prikazati mu baš ono najvrijednije što čovjek može zvati svojim, kao što je vlastito dijete, odnosno vlastiti život.

Izvor: www.sibenska-biskupija.hr

 

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com