Župa na Facebooku

Zadnje dodano

article thumbnail  Vrijeme je već da se oda sna prenemo jer nam je sada spasenje bliže nego kad povjerovasmo. Noć...
article thumbnail  U petak 11. studenog zbor mladih i animatori župe Presvetog Srca Isusova iz Prozora uputili su se...
article thumbnail  Današnji blagdan, blagdan sviju svetih je na poseban način poziv svima nama da se zaustavimo na...
article thumbnail  Svi sveti: Misa u 8,00 sati Misa u 9,30 sati Misa u 11,00 sati Misa u 15,00 na groblju Prozor Misa na Lugu u...
article thumbnail    Latinska riječ Missio, od glagola koji označava poslanje mitto, -ere, misi, missum = slati,...
article thumbnail  Župu Presvetog Srca Isusova Prozor u nedjelju, 11. rujna pohodile su s. Liberija Filipović i s....
article thumbnail  U subotu, 10. rujna početak nove školske, ali i vjeronaučne godine u župi Presvetog Srca Isusova...
article thumbnail  Danas, 10. rujna, tijekom svečanog euharistijskog slavlja koje je započelo u 10 sati, Hermann...

 

Razmišljam nad tekstovima poruke nedjeljnih čitanja

Izgradili smo sustave po znanstvenim principima, podložili ih svojim ciljevima. I pored svih postignuća, primjećujemo da nešto „ne štima“! Nema pozitivnih učinaka za sve. Znamo iskoristiti resurse stvorenoga na zemlji i u svijetu. Nikada do sada toliko siromašnih i gladnih s jedne strane, pretili, debelih i prebogatih s druge u omjeru 80:20, otprilike! Nikad toliko civilizacijskih dostignuća, i nikada više patnje? Kao da opet nešto „ne štima“?

Kad bismo jednom rečenicom komentirali, vjerojatno bi rekli – nije pravedno!

Kaže prorok Jeremija da će Gospodin poslati Davidu izdanak pravedni i da će on na zemlji činiti pravo i pravicu. Dogodilo se, došao je. Znamo sve što se i kako odigralo oko Njegova dolaska. Opet se pitamo, gdje je tu pravo i pravica?

Pavao će na to reagirati na drugačiji način. Govori o sasvim drugoj kategoriji odnosa prema  svima i svemu: „dao vam Gospodin te jedni prema drugima i prema svima rasli i obilovali u ljubavi…“ Zaželio je da nam Gospodin „učvrsti srca da budu besprijekorno sveta pred Bogom i Ocem našim o dolasku (adventu) Gospodina našega Isusa i svih svetih njegovih s njime.

U zapovijedi Gospodinovoj, ljubi Boga nadasve i bližnjega kao samoga sebe, zauvijek je stvorio ovo trojstvo donosa: Bog – bližnji – ja! Jedini resurs, dakle koji spominje jest ljubav! To je sve, ništa previše i ništa ne nedostaje.

Luka nas upozorava po riječi Gospodnjoj, a ja parafraziram na današnje događaje: Bit će ekološka katastrofa (zelenih i inih spasitelja), na zemlji bezizlazna tjeskoba radi pandemije, cijepljenja, zaključavanja, ograničenja kretanja, rada i posebno nametanje distance među osobama. Ljudi su s pravom zatečeni, uplašeni i što je još gore, prestrašeni. Odjednom su ugroženi svi! Pitam se da li baš svi?

Gospodin poručuje vrlo jednostavno: „Budni budite i u svako doba molite da uzmognete umaći svemu tomu što se ima zbiti i stati pred Sina Čovječjega“.

 

Sve će proći, ali ovo tek dolazi (advent). A kad dođe, ili kad mu dođem, što će biti? Kada će to biti? Kako će to biti?

Imamo odgovor samo na ovo treće pitanje – kako budem očekivao!

Poštovani i dragi, neka to bude sigurnost naše ljubavi i Njegova milosrđa! Posve je svejedno, hoćete li se cijepiti, u kontekstu!

Vaš župnik

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com