Župa na Facebooku

Zadnje dodano

article thumbnail  Kao i u drugim ramskim župama, i u župi Prozor i ove godine, kao zahvala za urod i plodove, ali i...
article thumbnail  Danas je u župi Presvetog Srca Isusova Prozor bilo veoma svečano. Razlog je bio trostruk, naime,...
article thumbnail  Prozorska Župa Presvetog Srca Isusova priprema se proslaviti dan Posvete crkve (53) s Danom...
article thumbnail  Velika Gospa, svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, koja se slavi 15. kolovoza...
article thumbnail  Misa na groblju Šerovina: subota, 19.8.2023. u 11,00 sati. Misa u Višnjanima Gornjim: subota, ...
article thumbnail  Danas, 29. srpnja, na spomendan sv. Marte, Marije i Lazara u župi Presvetog Srca Isusova Prozor don...
article thumbnail  Danas je na Gmićima proslavljen zaštitnik mjesta i zavjetne kapele - sv. Ilija Tišbijac, prorok. Uz ...
article thumbnail  Danas je upriličena vanjska proslava patrona župe Presvetog Srca Isusova Prozor. Nakon...

 

Samo je jedna svetkovina župnog karaktera. To je Dan posvete župne crkve i oltara. Župa Prozor to slavi svake godine na dan 01. rujna.

Tako će, ako Bog da biti i ove godine. Uz tu svetkovinu (za župu) običaj je već dugi niz godina da se okupe i duhovna zvanja ove župne zajednice. To su svećenici, redovnici, redovnice i oni koji se to spremaju postati, kandidati i sjemeništarci i bogoslovi.

U brojkama to znači, 18 svećenika, 16 redovnica i 3 bogoslova i 2 sjemeništarca i 1 kandidat (ukupno 40.). Neće oni svi moći doći, ali okupit će nas se onoliko koliko možemo.

Središnji dio naše slave jest hvala Bogu, a to je sveta Euharistija – misna žrtva. Misa je u 11,00 sati, a svake godine Euharistiji predsjeda jedan od domaćih svećeničkih zvanja po redu godine ređenja. Ove godine je to vlč. Ivan Zovko s Gmića, a svećenik je Zagrebačke Nadbiskupije. Zvanja su raspoređena i po tuzemstvu i inozemstvu. Imamo svećenika naše Nadbiskupije, Zagrebačke, Dubrovačke Biskupije, franjevca misionara fra Iliju Barišića, Dominikanaca, Salezijanaca, studenata u Rimu, Biskupije Graz u Austriji.

Sestre različitih redova: Franjevki, Milosrdnica, Služavki Maloga Isusa, Klanjateljica Krvi Kristove, Kćeri Božje Ljubavi, Njemačke Milosrdnice.

Bogoslovi su dvojica naše Nadbiskupije i jedan Salezijanac, a sjemeništarci su naše Nadbiskupije kandidati.

Jedno je potjecati iz neke sredine, a sasvim drugo naći se opet u toj sredini i to okupljeni. Izmijeniti malo iskustvo, vidjeti se, čak i upoznati, jer godine razlike čine svoje, a dobro je znati i poznavati ljude koji su ostavili trag svog djelovanja koji ima veze i sa mnom i svima koji se okupljaju!

Dobro je da okupljeni možemo zahvaliti Bogu na podršci kojom nas krijepi svaki dan našega života i služenja. Kroz toliko poteškoća a s tolikom radošću, ipak trebamo stati i zahvaliti Gospodinu za sve čime nas je obdario!

Vas dragi župljani i se vas dobre volje potičemo da se molite za one koji su u duhovnim zvanjima, da ustraju u plemenitom radu i da plodovi tog rada budu na spasenje onima koji su najviše potrebni Božje ljubavi i pažnje, što je osobno spasenje. Neka bdije nad nama i neka nas čuva od svakoga zla. Molimo i da pošalje nove radnike u žetvu svoju, jer je to bitno za opstanak našeg kršćanskog identiteta. Nemojte se zatvarati pred životom i nemojte priječiti put svoje djece ako odluče slijediti Gospodina iz bliza! Nemojte biti nikada oni koji će Gospodinu stati na put i priječiti mu pristup onima koje je stvorio, bez obzira što ste ih vi rodili. On ih je stvorio za sebe, a vama ih je darovao, ali ne da ostanu s vama, nego da odu od vas i donesu svoj plod i urod života!

 

U ljubavi i zajedništvu za bolje sutra!

Marko Tomić, župnik

 

 

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com