Župa na Facebooku

Knjiga 100. godina župe

Župa Prozor

01
02
3
5
6
8
9
crkva1
crkva21

Video

Zadnje dodano

article thumbnail  Caritas Vrhbosanske nadbiskupije, zajedno sa župnim uredom Prozor i Crvenim križom općine...
article thumbnail  Na dan Duhova, 31. svibnja 2020. pod misom u 11,00 sati bit će Prva Pričest naših mladih...
article thumbnail  Današnja Liturgija nas već priprema za svetkovinu Duhova. Naime, sva čitanja spominju Duha...
article thumbnail    Poštovani i dragi Župljani, kao i svi ljudi dobre volje, Radost mi je čestitati najveći blagdan...
article thumbnail  Velika subota dan je šutnje i ozbiljnosti, slika te šutnje je odsutnost euharistije, ozbiljnosti ogoljeni...
article thumbnail  Danas je Veliki petak. Dan kad je poginuo na križu Isus iz Nazareta, Bog i čovjek. Mrak sramote...
article thumbnail  Veliki četvrtak je četvrtak u Velikom tjednu, posljednji dan korizme. Toga dana navečer počinje Vazmeno...
article thumbnail  Na Nedjelju muke Gospodnje; na Cvjetnicu, spominjemo se Isusova trijumfalnog ulaska u Jeruzalem, nekoliko...

Oganj dođoh baciti na zemlju... Mislite li da sam došao mir dati na zemlji? Nipošto, kažem vam, nego razdjeljenje..." Ove Isusove riječi bude sjećanje na vremena u kojima su mnogo puta obitelji zaista bile na brutalan način razdijeljene, članovi ustajali jedni na druge, roditelji se odricali djece, a djeca izdavala roditelje. U svoje vrijeme sovjetsko sindikalno glasilo 'Trud' izvještavao je o 'slučaju Kiseljev'.

Drug Kiseljev, naime, ugledni član komunističke partije, visoki funkcioner u radničkom sindikatu, dopustio da se njegovoj obitelji dogodi nešto nečuveno: njegova kći Klaudija postala je monahinja. Komitet je Kiseljeva odmah pozvao na odgovornost. On se branio svaljujući svu krivnju na ženu koja je potajno djecu odgajala u vjeri.

Komitet to nije uvažio. Kiseljev je na koncu izgubio i položaj i obitelj... Slučajeva poput Kiseljevljeva, možda još puno drastičnijih, bilo je i na našim prostorima. Takvi slučajevi više nisu aktualni, reći ćete. Živimo u vrijeme kada je vjerska sloboda zagarantirana. No, upravo na prostorima gdje je uvijek bila zagarantirana često se događalo i događa se da sin ili kći jednog dana svojim pobožnim roditeljima objave vijest: "Istupio/la sam iz Crkve! Ne prisiljavajte me više da tamo odlazim!" A na našim prostorima, u ovom našem vremenu, sve se više formiraju dva tabora između kojih je napetost sve veća, tako da čovjek ima dojam da uskoro može doći i do eksplozije.

Na jednoj strani su oni koji pod svaku cijenu žele provoditi sve što zahtijeva novi poredak i Nova Europa; na drugoj strani jest skupina koja, prema jednom komentaru, na hrvatskim prostorima želi stvoriti nekakvu 'katoličku džamahiriju'. Prva skupina uopće se ne obazire na tradicionalne vrednote europske civilizacije, na Božji poredak i na kršćanske moralne norme; dok druga upravo nastoji zastupati i te vrednote, i Božji poredak i kršćanske principe. Prva skupina ima apsolutnu podršku medija, druga je neprestano na udaru medija. No, ono što je značajno, predstavnici i jedne i druge skupine žive jedni uz druge, u istoj obitelji. I nije rijedak slučaj da muž ustaje protiv žene, a žena protiv muža; sin protiv oca, a otac protiv sina; kći protiv matere, a majka protiv kćeri; snaha protiv svekrve, i svekrva protiv snahe – sve u ime slobode, uvjerenja, orijentacije.

"Oganj dođoh baciti na zemlju... Mislite li da sam došao mir dati na zemlji? Nipošto, kažem vam, nego razdjeljenje..." Kristove riječi odlično se podudaraju sa stvarnošću. No, daju dojam da je On tvorac podjele, nemira i razdora u svijetu? Može li to biti istina? Kako spojiti ove riječi s Isusom koji se predstavlja kao Knez mira? Kada se rodio, poruka neba glasila je: "Mir ljudima dobre volje!"; kada je uskrsnuo, prvi njegov pozdrav skupini učenika bio je: "Mir vama!" Zar njegove riječi iz današnjeg Evanđelja (a pogotovo stvarnost koju živimo) ne protuslove temeljnoj njegovoj poruci i najvećem daru što ga je darovao zemlji – MIRU? Odgovor glasi: Ne protuslove njegovu, nego našem miru. Riječima iz današnjeg Evanđelja Isus napada naš pojam mira. Naš pojam mira jest odmor u kojemu me nitko neće ometati. Mirno spavanje. Bezbrižnost i opuštenost. Naš pojam mira vezan je uz želju da prestanu sukobi i ratovi, da se zaustavi trka u naoružanju, da se unište svi arsenali atomskog oružja. No, sve su to snovi i iluzije.

Čak ni Evanđelje ne obećava takav mir, a pogotovo ne čovjek, željan nadmoći nad drugim. Mir koji je objavljen nad Betlehemskom štalicom, i kojega Uskrsli udahnjuje svojim apostolima, jest novi mir, Kristov mir, Božji mir. Gospodin Isus je miran usprkos borbi i napadima, usprkos otpadu učenika, usprkos izdaji i muci. "Evo dolazi čas... kad ćete me ostaviti sama. Ali ja nisam sam, jer je Otac sa mnom" (Iv 16,32). Mir Kristov nije ni više ni manje nego Božja blizina, Božja Prisutnost, prisutnost njegove Ljubavi, počinak u Bogu. On je obećao: "Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta!" (Mt 28,20). A Pavao veli: "Krist je naš mir!"
Riječi današnjeg Evanđelja nisu drugo nego poziv da ovaj Kristov mir usvojimo, da ga širimo, da se za njega borimo.

rv

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com