Župa na Facebooku

Knjiga 100. godina župe

Župa Prozor

01
02
3
5
6
8
9
crkva1
crkva21

Video

Zadnje dodano

article thumbnail  Danas, na blagdan Duhova u župi Presvetog Srca Isusova Prozor tijekom svečanog euharistijskog...
article thumbnail  Pedeset je dana prošlo od Uskrsa. Blagdan Pedesetnice postoji i u Židovstvu, i da je to bio veliki...
article thumbnail  Caritas Vrhbosanske nadbiskupije, zajedno sa župnim uredom Prozor i Crvenim križom općine...
article thumbnail  Na dan Duhova, 31. svibnja 2020. pod misom u 11,00 sati bit će Prva Pričest naših mladih...
article thumbnail  Današnja Liturgija nas već priprema za svetkovinu Duhova. Naime, sva čitanja spominju Duha...
article thumbnail    Poštovani i dragi Župljani, kao i svi ljudi dobre volje, Radost mi je čestitati najveći blagdan...
article thumbnail  Velika subota dan je šutnje i ozbiljnosti, slika te šutnje je odsutnost euharistije, ozbiljnosti ogoljeni...
article thumbnail  Danas je Veliki petak. Dan kad je poginuo na križu Isus iz Nazareta, Bog i čovjek. Mrak sramote...

Kada primamo sakrament krštenja i potvrde Bog na nas polaže svoju ruku i govori: "Sada postaješ moje dijete i hram mojega Duha!" Nešto slično događa se u svakom drugom sakramentu. Po svom spasiteljskom djelu Bog nas ne zahvaća samo idejno, teoretski, nego stvarno, životno, svojim Duhom.  Ova spoznaja – da sam uistinu Božje dijete i hram Duha Svetoga – trebala bi prožeti sve naše misli i osjećaje, trebala bi tako zavladati našim bićem da u potpunosti upravlja i našim djelovanjem i našim životom. Božje sam dijete i hram Duha Svetoga! Bog nije mogao postaviti čvršće temelje utjesi i nadi. Iz ovih temelja trebali bismo u svakoj prilici i neprilici izvući dovoljno svjetla i snage da obračunamo s napadima zla.

 

Naše iskustvo, međutim, redovito se buni. U sebi i oko sebe uopće ne zamjećujemo tragove Duha Božjega. Zavirimo li u sebe, ustanovit ćemo da smo umorni, istrošeni, ishlapjeli, zli. Pogledamo li prostor Crkve, prostor u kojem žive i djeluju naša kršćanska braća i sestre, ustanovit ćemo da taj prostor uopće nije ni uređen ni čist. Naprotiv, sama divljina i korov! Crkva danas mnogima djeluje zapušteno, pusto i prazno, bezdušno i hladno. Mnogo slova a malo Duha; mnogo zapovijedi a malo slobode; mnogo aktivnosti i užurbanosti a malo srdačnosti i ljubavi; mnogo straha a malo pouzdanja; mnogo ureda i službenika a malo jednostavnosti i karizme. Obilna prisutnost duha ovoga svijeta, a gotovo ni traga prisutnosti Božjega Duha.

Iskustvo nas ne ohrabruje, ali Bogu treba više vjerovati nego iskustvu. Duh puše gdje hoće i kako hoće. Čovjek nema drugog izbora nego – moliti i čekati. Ponizno, strpljivo, ustrajno. Duh Sveti jest dar milosti, nezaslužene milosti. On je neshvatljivo čudo Božje ljubavi. Njega ne može prisiliti ni naše djelovanje ni naš očaj. On uvijek jest i ostaje dar odozgor. Ipak redovito dolazi onomu koji moli. U molitelju On sam zapravo vapi za svojim dolaskom. Na prve Duhove spustio se k onima koji su zajednički vapili za njegovim dolaskom i – strpljivo čekali.


Kada osjećamo nemoć i siromaštvo, grešnost i bijedu, prazninu i tamu, mi zapravo u sebi osjećamo skriveni vapaj za Božjom ljubavlju, za izlijevanjem Duha Svetoga. Kada sebe doživljavamo kao beskorisne sluge, kada se grozimo nad zloćom i bijedom ovoga svijeta i vlastitog bića, u nama progovara i moli glas Duha Svetoga... Strpljivi vjernik i molitelj otkrit će tada nenadano i njegove tragove. Otkrit će ih u tamnim dubinama vlastitog bića u kojima se vjera najednom probila kroz zamršeni labirint sumnji. Otkrit će ih u pobjedi koja se predstavlja kao slabost, u slobodi koja se pretvara u poslušnost, u radosti koja se probija kroz suze, u ljubavi koja se pretvara u žrtvu, u životu koji se izručuje smrti.


Duh Sveti dolazi, neprestano dolazi i neprestano djeluje. Nezamjetljiv možda, ali stvaran. Ne dolazi zato što čovjek moli, nego zato što On čovjeka voli; ne dolazi zato što je čovjek njegova dolaska vrijedan, nego zato što Duh Sveti poznaje čovjeka i prihvaća ga takvoga kakav jest... I uvijek nastupa, kao što je obećano, kao Branitelj i Tješitelj, kao Duh Istine i Života, kao Duh Mira i Ljubavi – da nas utješi i ojača, okrijepi i izliječi, da nam pomogne i da nas vodi.


Dođi, Duše Sveti, obnovi nas, ojačaj nas, vodi nas, posveti nas!

rv

 

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com