Župa na Facebooku

Knjiga 100. godina župe

Župa Prozor

01
02
3
5
6
8
9
crkva1
crkva21

Video

Zadnje dodano

article thumbnail  U župnoj crkvi u Prozoru uz nazočnosti roditelja, prijatelja, sinoć, tijekom Večernje sv. Mise...
article thumbnail  Kao što je i najavljeno u prošlu nedjelju, tijekom ovoga tjedna u župi Presvetog Srca Isusova...
article thumbnail  Korizma je. Nalazimo se u dijelu liturgijske godine kada se posuti pepelom s Čiste srijede trebamo...
article thumbnail  Večeras je u župi Presvetog Srca Isusova Prozor, svečano obilježen Svjetski dan bolesnika. U...
article thumbnail  Oni koji će za koji mjesec do dva sjesti s nama za Stol Gospodnji i blagovati, kako to činimo mi...
article thumbnail  Budući da se dan bolesnika uvijek slavi na Gospu Lurdsku 11. veljače, tako je i ove godine taj...
article thumbnail  Danas slavimo blagdan Prikazanja Gospodnjeg u Hramu. Ovaj blagdan je krozu povijest dobio naziv...
article thumbnail  Bez obzira kakva je bila godina iza nas, uvijek se ima zašto zahvaljivati Bogu na svemu što nam je...

Danas slavimo Blagovijest – blagdan navještenja Gospodinova. Ovo je dvostruki blagdan: slavimo isusovo utjelovljenje i Marijno božansko materinstvo. Slavimo dan u kojem je Isus postao naš brat u čovještvu, a Marija naša Majka. Ovaj blagdan sadržajno spada u božićni ciklus, ali uvijek pada u korizmeno ili vazmeno vrijeme. Dakako da je Sin Božji postao pravi čovjek i imao zemaljsku Majku.Zato je ovo i blagdan one u kojoj je Riječ tijelom postala. Po tajni utjelovljenja Marija je postala Bogorodicom – Majkom Božjom. Po toj istoj tajni postala je i našom Majkom.

Poslije grijeha Adama i Eve Bog je obećao ljudima Spasitelja koji će satrti zmiji glavu. Mnogo je vremena prošlo u iščekivanju njegova dolaska na svijet. Današnji blagdan podsjeća nas na to obećanje. Podsjeća nas kada je Spasitelj započeo svoj zemaljski život u nekom nepoznatom seocu, u sredini koja se i nije baš mogla pohvaliti nekim vjerskim životom, nisu nešto držali do vjere. Za Isusa su glavari svećenički rekli: „Pa zar nešto dobro može doći iz Nazareta?“ Ipak u tom ocrnjenom Nazaretu Bog je pronašao jednu izuzetno čistu dušu koju je izabrao da bude majka njegovu Sinu. Današnje Evanđelje predstavlja Mariju kao ženu koja se otvara Božjoj riječi i Božjem obećanju koje iznenada stiže. Ova zgoda nam kazuje da je Mariju Bog unaprijed ispunio svojom milošću, izuzeo je od ljage istočnoga grijeha jer ju je uplanirao za Majku svoga Sina.

Marija započinje razgovor s anđelom koji govori u ime Božje i sve joj objašnjava. Marija jasno ističe svoje stajalište prema tome. Oprezna je, ne dopušta da je anđeo preplavi i zanese svim tim lijepim riječima. Nema mjesta sanjarenju. Kako će to biti, pita, jer još nije udana. Anđeo objašnjava: „…sila će te Svevišnjega osjeniti…“. Taj događaj je Božje djelo i podsjeća na čudesni Božji zahvat iz Starog zavjeta koji se ponavlja u Mariji. To otajstvo vjere kasnija teologija nazvala je "utjelovljenjem" Sina Božjeg od Djevice Marije. Ono je središnja istina kršćanstva. Bog je to učinio radi našeg spasenja. Ne da impresionira, pravi iznimke i podcjenjuje naravno očinstvo. Radi našeg spasenja!
Tko je mogao očekivati da će se baš njemu ili njoj objaviti sam Bog i reći mu plan spasenja. Koje li milosti? Možemo li mi za sebe reći da smo puni milosti da možemo biti roditelj samom Bogu. Marija nije nasjela „naslijepo“ tim obećanjima. Jasno da ona začuđuju i zaokupljaju njezinu dušu. Ona – obična djevojka – pa da bude majka samog Boga. Tko se ne bi čudio? No, ona ništa od toga ne odbacuje. Možda bi netko samo odmahnuo rukom i rekao: „Ma pričaj ti to nekom drugom. Od toga nema ništa! Bog je u tome želio samo slobodnu Marijnu suradnju na što je Marija odgovorila: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj.“ Čim je izrekla tu svoju privolu kojom prihvaća Božji plan, a koji uključuje i njezino sudjelovanje, u njoj se započeo stvarati novi život, koji je označio dolazak jednog novog vremena u povijesti čovječanstva, vremena koje obećava puninu života.

Na dan navještenja Djevici Mariji dogodila se čudesna komunikacija između našeg ljudskog i Božjeg svijeta. Sudbina svijeta je tako dobila veliku nadu. Zato je dan kada je anđeo Gabrijel, poslan od Boga, došao u kuću Marije iz Nazareta da traži od nje pristanak kako bi se u njoj rodio Spasitelj svijeta, najsjajnija stranica ljudske povijesti. To je dan u kojem svi pošteni ljudi smiju slobodno pogledati prema gore i ponosna čela znati da su preživjeli. Poražen je pakao, poraženi su zlikovci, uništen je grijeh i zloća, mrak nema vlasti nad ljudima, smrt nije kraj ljudske povijesti.
Neka nas ta nada ispuni mirom. AMEN!

rv

 

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com