Župa na Facebooku

Knjiga 100. godina župe

Župa Prozor

01
02
3
5
6
8
9
crkva1
crkva21

Video

Zadnje dodano

article thumbnail  Drugi ovogodišnji tečaj priprave za sakramentalni brak u organizaciji Ureda za brak i obitelji i...
article thumbnail  Čista srijeda ili Pepelnica početak je korizme, važnog vremena crkvene godine, koje traje šest...
article thumbnail  Kako činimo svake godine, tako će i ove biti prilika sudjelovati u Tečaju priprave za brak za...
article thumbnail    Danas, 6. siječnja, u župi Prozor svečano je proslavljena svetkovina Bogojavljenja (Sveta tri...
article thumbnail  Prema podacima koji su prikupljeni tijekom božićnog blagoslova obitelji u župi Prozor,...
article thumbnail  Misu zahvalnicu na Silvestrovo, u prozorskoj župnoj crkvi sa početkom u 17 sati uz koncelebraciju Ljube...
article thumbnail  Ove godine smo u potpuno drukčijim okolnostima nego svih dosadašnjih, dočekali Božić. Umjesto sv....
article thumbnail  Poštovani i dragi prijatelji, Evo još jedan Božić. Poseban i u posebnim okolnostima. Okruženje nimalo...

Danas slavimo Blagovijest – blagdan navještenja Gospodinova. Ovo je dvostruki blagdan: slavimo isusovo utjelovljenje i Marijno božansko materinstvo. Slavimo dan u kojem je Isus postao naš brat u čovještvu, a Marija naša Majka. Ovaj blagdan sadržajno spada u božićni ciklus, ali uvijek pada u korizmeno ili vazmeno vrijeme. Dakako da je Sin Božji postao pravi čovjek i imao zemaljsku Majku.

Zato je ovo i blagdan one u kojoj je Riječ tijelom postala. Po tajni utjelovljenja Marija je postala Bogorodicom – Majkom Božjom. Po toj istoj tajni postala je i našom Majkom.

Poslije grijeha Adama i Eve Bog je obećao ljudima Spasitelja koji će satrti zmiji glavu. Mnogo je vremena prošlo u iščekivanju njegova dolaska na svijet. Današnji blagdan podsjeća nas na to obećanje. Podsjeća nas kada je Spasitelj započeo svoj zemaljski život u nekom nepoznatom seocu, u sredini koja se i nije baš mogla pohvaliti nekim vjerskim životom, nisu nešto držali do vjere. Za Isusa su glavari svećenički rekli: „Pa zar nešto dobro može doći iz Nazareta?“ Ipak u tom ocrnjenom Nazaretu Bog je pronašao jednu izuzetno čistu dušu koju je izabrao da bude majka njegovu Sinu. Današnje Evanđelje predstavlja Mariju kao ženu koja se otvara Božjoj riječi i Božjem obećanju koje iznenada stiže. Ova zgoda nam kazuje da je Mariju Bog unaprijed ispunio svojom milošću, izuzeo je od ljage istočnoga grijeha jer ju je uplanirao za Majku svoga Sina.

Marija započinje razgovor s anđelom koji govori u ime Božje i sve joj objašnjava. Marija jasno ističe svoje stajalište prema tome. Oprezna je, ne dopušta da je anđeo preplavi i zanese svim tim lijepim riječima. Nema mjesta sanjarenju. Kako će to biti, pita, jer još nije udana. Anđeo objašnjava: „…sila će te Svevišnjega osjeniti…“. Taj događaj je Božje djelo i podsjeća na čudesni Božji zahvat iz Starog zavjeta koji se ponavlja u Mariji. To otajstvo vjere kasnija teologija nazvala je "utjelovljenjem" Sina Božjeg od Djevice Marije. Ono je središnja istina kršćanstva. Bog je to učinio radi našeg spasenja. Ne da impresionira, pravi iznimke i podcjenjuje naravno očinstvo. Radi našeg spasenja!
Tko je mogao očekivati da će se baš njemu ili njoj objaviti sam Bog i reći mu plan spasenja.

Koje li milosti? Možemo li mi za sebe reći da smo puni milosti da možemo biti roditelj samom Bogu. Marija nije nasjela „naslijepo“ tim obećanjima. Jasno da ona začuđuju i zaokupljaju njezinu dušu. Ona – obična djevojka – pa da bude majka samog Boga. Tko se ne bi čudio? No, ona ništa od toga ne odbacuje. Možda bi netko samo odmahnuo rukom i rekao: „Ma pričaj ti to nekom drugom. Od toga nema ništa! Bog je u tome želio samo slobodnu Marijnu suradnju na što je Marija odgovorila: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj.“ Čim je izrekla tu svoju privolu kojom prihvaća Božji plan, a koji uključuje i njezino sudjelovanje, u njoj se započeo stvarati novi život, koji je označio dolazak jednog novog vremena u povijesti čovječanstva, vremena koje obećava puninu života.

Na dan navještenja Djevici Mariji dogodila se čudesna komunikacija između našeg ljudskog i Božjeg svijeta. Sudbina svijeta je tako dobila veliku nadu. Zato je dan kada je anđeo Gabrijel, poslan od Boga, došao u kuću Marije iz Nazareta da traži od nje pristanak kako bi se u njoj rodio Spasitelj svijeta, najsjajnija stranica ljudske povijesti. To je dan u kojem svi pošteni ljudi smiju slobodno pogledati prema gore i ponosna čela znati da su preživjeli. Poražen je pakao, poraženi su zlikovci, uništen je grijeh i zloća, mrak nema vlasti nad ljudima, smrt nije kraj ljudske povijesti.
Neka nas ta nada ispuni mirom. AMEN!

rv

 

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com