Župa na Facebooku

Zadnje dodano

article thumbnail  Pedeset je dana prošlo od Uskrsa. Blagdan Pedesetnice postoji i u Židovstvu, i da je to bio veliki...
article thumbnail  S blagdanom Uzašašća završava uskrsno 'pokazanje' Isusa. Isus je uskrsnuo. Fizički dodir je...
article thumbnail  Učenice i učenici završnih odjela Devetog razreda (IX-1 i IX-2) sudjelovanjem u Večernjoj svetoj misi...
article thumbnail  Danas, 1. svibnja, vjernici i dragi gosti filijale Lug obilježili su spomen na sv. Josipa Radnika, koji...
article thumbnail  Danas, 23. travnja 2023. na Treću uskrsnu nedjelju, u župi Presvetog Srca Isusova Prozor,...
article thumbnail  Danas, na Drugu uskrsnu, poznatu i kao Bijela nedjelja, u župi Prozor, stolu Gospodnjem, po prvi...
article thumbnail  Poštovani Župljani, rezidentni i raseljeni Evo ovogodišnjeg rasporeda proljetnog blagoslova polja –...
article thumbnail  Najveća kršćanska svetkovina Uskrs, proslavljena je u župi Presvetog Srca Isusova Prozor. Svete...

 

U ovom tjednu, petom korizmenom pripravit ćemo se na slavljenje najveće svetkovine kršćana Uskrs. Dostojno je da ga slavimo čista srca i pomireni međusobno i s Njime, pa ćemo se pripremiti pomirbom kroz sakrament Pomirenja ili Ispovijedi:

U četvrtak 30.3.2023. Velika ispovijed u Župi Prozor:

U 9,00 sati, i poslije Misa

U 11,00 sati, i poslije Sv. Misa

U 15,00 sati, i poslije Sv. Misa

 

U petak, 31.3.2023. Ispovijed je na Uzdolu!

U subotu, 1.4.2023. Ispovijed na Gračacu,

a u 14,30 na Lugu (filijala)

U ponedjeljak, 3.4.2023. Ispovijed je u Rumbocima.

U utorak, 4.4.2023. Ispovijed na Šćitu

U dane ispovijedanja u drugim župama ni jedan od nas dvojice nismo u župi do završetka velikih ispovijedi.

Lijepo vas molim, iskoristite priliku izbora više svećenika koji ispovijedaju. Imajte na umu da se u Svetom trodnevlju nećete moći ispovjediti, jer jednostavno za to nema vremena ni mogućnosti.

IMAJTE NA UMU DA JE USKRSNA ISPOVIJED SVE DO DUHOVA (50 dana poslije Uskrsa) – cijelo uskrsno vrijeme.

Subota navečer je Misa Muke Gospodinove – Cvjetnica. Blagoslov grančica i ulaz  na početku sv. Mise. Misa je u 17,00 sati, radi toga što iza mise slijedi u crkvi scenski prikaz Muke Isusove, o čemu ste već obaviješteni.

Na Cvjetnicu su Mise Muke Isusove u:

8,00 sa blagoslovom grančica

9,30 sa blagoslovom grančica

11,00 pjevana Muka Isusova po Mateju s blagoslovom maslinovih grančica

Na Lugu u 9,00 sa blagoslovom m. grančica

SVETO TRODNEVLJE

Sveto trodnevlje tvore veliki Četvrtak, Petak i Subota kao jedinstven događaj spasenja i otkupljenja ljudskog roda po muci smrti i Uskrsnuću Isusovu.

Na Vel. Četvrtak, 6.4.2023. svečana misa ustanove Euharistije. Svečanost počinje u 18,00 sati!

Iza Mise naše uobičajeno klanjanje Presvetom do pola noći.

Na veliki Petak, 7.4.2023. nigdje na svijetu nema Mise. Događaj je to koji je Isus navijestio na vel. četvrtak ustanovom Euharistije, ali je izvršio stvarno obećano u petak, kroz smrt, a dovršio kroz slavu uskrsnuća. Na taj dan se sjećamo tih događaja liturgijom u 18,00 sati koja se sastoji od tri dijela:

  1. Svečana pjevana Muka Isusova po Ivanu sa Sveopćom molitvom vjernika.
  2. Otkrivanje Svetoga Križa i klanjanje Križu
  3. Sveta pričest i završetak liturgije.

Običaj je da se do pola noći moli na grobu Isusovu. Ove godine ćemo  u 20,30 sati pjevati Gospin plač u crkvi po ulogama. Jest da traje sat i pol, ali je jedinstven doživljaj Velikog petka!

Iza polnoćnog razlaza, traje šutnja subotnjeg dana. Crkva će biti otvorena do podne da se može navratiti i moliti na grobu Isusovu, ali će se u podne zatvoriti, jer crkvu treba pripremiti za večernju liturgiju Velike Subote.

 

 

Velika subota, 8.4.2023. u 20,00 sati počinje Liturgija koja se sastoji od:

  1. Službe svijetla: blagoslov ognja i paljenje uskrsne svijeće, svečani unos Uskrsne svijeće u crkvu i svečani hvalospjev svijeći.
  2. Služba Riječi: sastoji se od tri čitanja i iza svakog čitanja pripjevni psalam. Iza trećeg čitanja se zapjeva Slava Bogu na visini i Zborna molitva, iza čega slijedi čitanje iz poslanice Rimljanima. Po završetku se svečano intonira uskrsni Aleluja, sa psalmom. Potom Evanđelje i propovijed.
  3. Iza propovijedi slijedi Krsna služba, a ako nema krštenja onda samo blagoslov krsnog zdenca, vode, kojom se krste djeca sve do svetkovine Duhova. Iako nemamo ni jedno krštenje u tu subotu, jer je za malu djecu predugo i prekasno, ali zato slijedeća dva dana imamo devetero za krstiti (Uskrs i uskrsni ponedjeljak). Umjesto vjerovanja je obnova našeg Krsnog zavjeta!
  4. Iza toga slijedi Euharistijska služba sa svečanim završetkom uskrsnog blagoslova i Kraljice Neba!

Neka svima bude na radost i spasenje! Sudjelujmo u obredima!

Marko Tomić, župnik

 

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com