Župa na Facebooku

Knjiga 100. godina župe

Župa Prozor

01
02
3
5
6
8
9
crkva1
crkva21

Video

Zadnje dodano

article thumbnail  Drugi ovogodišnji tečaj priprave za sakramentalni brak u organizaciji Ureda za brak i obitelji i...
article thumbnail  Čista srijeda ili Pepelnica početak je korizme, važnog vremena crkvene godine, koje traje šest...
article thumbnail  Kako činimo svake godine, tako će i ove biti prilika sudjelovati u Tečaju priprave za brak za...
article thumbnail    Danas, 6. siječnja, u župi Prozor svečano je proslavljena svetkovina Bogojavljenja (Sveta tri...
article thumbnail  Prema podacima koji su prikupljeni tijekom božićnog blagoslova obitelji u župi Prozor,...
article thumbnail  Misu zahvalnicu na Silvestrovo, u prozorskoj župnoj crkvi sa početkom u 17 sati uz koncelebraciju Ljube...
article thumbnail  Ove godine smo u potpuno drukčijim okolnostima nego svih dosadašnjih, dočekali Božić. Umjesto sv....
article thumbnail  Poštovani i dragi prijatelji, Evo još jedan Božić. Poseban i u posebnim okolnostima. Okruženje nimalo...

"Spomeni se da svetkuješ Dan Gospodnji"
Ova zapovijed Dekaloga odnosi se na poštivanje Dana Gospodnjega i bavi ljudskim odnosom prema Bogu, odnosno ljudskim bogoljubljem. Treća zapovijed naglašava čovjekov počinak pred Bogom. Izvorno u SP glasi: „Spomeni se da svetkuješ Dan Subotnji“! NZ kršćanska tradicija je koristila to i dala do znanja da Dan Gospodnji nije samo subota, kako je to bilo kod Židova, nego i nedjelja, koja je takva za kršćane. Evo što kaže tekst Knjige Izlaska 20, 8-11:

 Spomeni se da svetkuješ dan subotnji. Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Gospodinu, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata. Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotnji.
Ovdje jasno vidimo da je Bog u Starom zavjetu odredio subotu kao dan zahvale i odmora. Tako je ova zapovijed poticatelj da se misli i na one oko nas, ne samo na ljude nego i na životinje. Posebno upada u oči pažnja prema socijalno ugroženima i to u vrijeme kad se uopće nije imalo sluha za njih. Recimo, normalno je bilo imati robove. To je zakonom određeno. Prema ovoj zapovijedi i njima je bio zajamčen odmor.
Šira formula III. Božje zapovijedi doziva u pamet svetost subote kroz podsjećanje na Božje djelo stvaranja nakon kojega je, sedmoga dana, uslijedio dan „posvemašnjeg odmora” koji je bio Bogu posvećen. Prema tome ova zapovijed poziva na okrenutost Jahvi, Bogu. Sedmi dan je dan počinka jer je i Jahve šest dana stvarao, a sedmog počinuo od posla. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotnji. No, ovaj je dan podsjećao Izraelce i na dan oslobođenja iz egipatskog ropstva: „Spomeni se da si i ti bio rob u zemlji egipatskoj i da te odande izbavio Gospodin, Bog tvoj, rukom jakom i ispruženom mišicom. Zato ti je zapovjedio Gospodin, Bog tvoj, da držiš dan subotnji.“ (Pnz 5,15).
S druge strane, u starim kršćanskim spisima i nedjelja se često naziva "dan Gospodnji". Nedjelja se od početka, kod kršćana, slavila kao spomen Gospodinova uskrsnuća, najvećeg događaja u povijesti spasenja. Vrhunac nedjeljnog slavlja je sv. Misa kao spomen-čin Gospodinove muke, smrti, uskrsnuća i uzašašća. Nedjelja je stoga BLAGDAN. To je dan kad kršćani prekidaju svakodnevne napore i poslove, kako bi osigurali vrijeme potrebno za euharistijsko slavlje i druge duhovne i božanske.
U Hrvatskoj se uvelike raspravlja o radnoj i neradnoj nedjelji. I s pravom se raspravlja. Mnogi poduzetnici ne pitaju svoje radnike treba li im odmor, jesu li vjernici i kako organiziraju svoj obiteljski i vjerski život. I sami vjernici imaju problema kad počnu razmišljati i sučeljavati svoje materijalne i duhovne potrebe. Zašto jedan vjernik-radnik ne bi imao jedan dan u kojem bi svoj život posvetio Bogu i obitelji? Zašto taj dan ne bi bio s svojom obitelji, prvo na sv. Misi, a onda u krugu svoje obitelji?

Mi kršćani znademo da je sv. Misa središnji dio dana Gospodnjeg i da nam Crkva zapovijeda da sudjelujemo u nedjeljnoj i blagdanskoj Misi. Nedjeljna Misa temelj je cjelokupnog kršćanskog djelovanja i odatle izvire dužnost sudjelovanja u sv. Misi. Dakako, ako nisu zakonito zapriječeni neodgodivim i obveznim dužnostima baš u to vrijeme ili ako ih ne priječi bolest, čuvanje male djece, bolesnika i sl. Koji odbijaju sudjelovati u nedjeljnoj ili blagdanskoj Misi, iako mogu, griješe. Svako nepoštivanje i jedne zapovijedi Božje tretira se kao teški ili smrtni grijeh. Tako, i neodlazak na svetu nedjeljnu ili blagdansku Misu, bez opravdanog razloga, jest teški ili smrtni grijeh.
Od davnih vremena javila se potreba za danom odmora i za danom koji se posvećuje Bogu. Židovi su imali subotu kao zadnji dan u tjednu, kao kruni Božjeg stvaranja, dan kada su se odmarali i slavili Boga. Kršćani su uzeli nedjelju za Dan Gospodnji jer nedjelja je dan Kristova uskrsnuća. Ona je tako postala prvi dan u novom tjednu, dan početka novog stvaranja.
U židovskoj i kršćanskoj tradiciji s ovim je danima, dakle, spojen počinak, mir, odmor, odušak, neobavljanje teških poslova... itd. Ova, dakle, zapovijed zalazi u organiziranje života unutar jednoga dana u tjednu. Stari Zavjet je bio besprijekorno vjeran toj zapovijedi. Do u tančine ju se ispunjavalo. Pobožni Židovi su imali čak i određen broj koraka koje smiju napraviti u subotu (jedan subotnji hod, što je oko 2 km). Zacijelo se znalo i pretjerivati, zato i Isus predbacuje svojim suvremenicima: subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote! Nažalost, negdje je slobodno vrijeme toliko racionalizirano, organizirano i isprogramirano, da ga zapravo i nema. No, cilj je da čovjek odvoji nešto vremena za sebe i Boga kako ne bi stalno bio okrenut radu, nego da se pozabavi sobom i svojim odnosom prema Bogu. Sam hrvatski naziv „nedjelja“ dolazi od „ne djelati“, ne raditi, biti slobodan od napora. No, ni to nije najsretniji naziv. Nije pitanje u neradu, nego u tome što je taj dan posvećen Bogu. Bog je blagoslovio taj dan i ostavio ga čovjeku da odmori od tjednih poslova i da bude sa Bogom i svojom obitelji.

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com