Župa na Facebooku

Zadnje dodano

article thumbnail  Vrijeme je već da se oda sna prenemo jer nam je sada spasenje bliže nego kad povjerovasmo. Noć...
article thumbnail  U petak 11. studenog zbor mladih i animatori župe Presvetog Srca Isusova iz Prozora uputili su se...
article thumbnail  Današnji blagdan, blagdan sviju svetih je na poseban način poziv svima nama da se zaustavimo na...
article thumbnail  Svi sveti: Misa u 8,00 sati Misa u 9,30 sati Misa u 11,00 sati Misa u 15,00 na groblju Prozor Misa na Lugu u...
article thumbnail    Latinska riječ Missio, od glagola koji označava poslanje mitto, -ere, misi, missum = slati,...
article thumbnail  Župu Presvetog Srca Isusova Prozor u nedjelju, 11. rujna pohodile su s. Liberija Filipović i s....
article thumbnail  U subotu, 10. rujna početak nove školske, ali i vjeronaučne godine u župi Presvetog Srca Isusova...
article thumbnail  Danas, 10. rujna, tijekom svečanog euharistijskog slavlja koje je započelo u 10 sati, Hermann...

 

Najvjerojatnije će oba završiti u nekoj nevolji. Dakle, ne može slijepac slijepca voditi da bi ga priveo dobroj svrsi. Ne treba puno razboritosti niti životnog iskustva. Zatvori oči i pokušaj, svejedno što si tisuću puta prošao taj prostor ili išao tim putem! Biti svjestan sljepoće ne može biti onaj koji vidi. Dakle treba vidjeti da je bližnji slijep, a onda ponuditi svoju uslugu da mu budemo oči. I kad vidimo da je netko slijep, samo zamišljamo kako je to, nikako ne možemo razumjeti.

Zato im je teško i pomoći, ne znamo kako ćemo, i prilično smo zbunjeni ako smo u prilici da pomognemo nekomu prijeći ulicu ili kretati se nekim prostorom. Ni ne znamo kako se oni osjećaju.

Sljepoća je prilično velika nepoznanica. Ali činjenica da ona postoji, daje nam osjećaj nelagode, Zato je potrebno i te kako imati srce da bi, vidjeli, uvidjeli i osjetili što znači biti slijep. Srce je centar naših osjećaja i u njemu uviđamo, ono što gledamo ili želimo vidjeti! Interesantno je da se na latinskom srce kaže cor (kor) a to znači jezgra. U njemu se događaju sve važne stvari koje niču, rastu i prerastaju u djelovanje preko informacije različitih osjetila. U sjemenki, jezgri je klica, iz nje izrasta nova stvarnost života i sav život. Od pojave, rasta, razvoja, ploda i učinka. Ali ako nikad nisi vidio, pa ti kao slijepcu Isus vrati vid, što vidiš kad otvoriš oči? Jedan od njih odgovara nešto kao ljudi, kreću se. Naravno nije ih nikada vidio, ali osjeća ljude iako ih nije vidio. Tako je osjetio i da Isus prolazi i počeo je vikati, jer nikako drukčije ne može biti siguran da će ga netko zapaziti, a životno mu je važno da ga tog momenta uoče. U ovom slučaju da ga čuju, a onda će ga tek vidjeti ako žele.

Zato, ne slučajno, Isus govori o slijepcima i pored očiju! Zato govori o onome što je u srcu, greda, trun! Kako vidiš trun u oku brata svoga a grede u svom ne vidiš? Kakva greda u oku? Trun, iverak, pIjesak, možda neka kap strane tekućine, to da, ali greda. Očito nije riječ o oku, nego o nečem jezgrovitijem, što se srca tiče, o nakani, o namjeri i o djelu!

Zato jednostavno kaže, kad ti srce bude čisto sve ćeš jasno i razgovjetno vidjeti, pa i bratu pomoći.

Korizma je prilika da progledamo! Nemojmo još jednu propustiti!

Radost Gospodnja bila uvijek s vama!

Marko, sac.

 

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com