Župa na Facebooku

Zadnje dodano

article thumbnail  U župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Prozoru, danas je svečano proslavljena svetkovina...
article thumbnail  Prema podacima koji su prikupljeni tijekom božićnog blagoslova obitelji u župi Prozor,...
article thumbnail  Mladi župe Prozor izveli su predstavu „Naš Badnji dan“ u Domu kulture u Prozoru. Predstavu su...
article thumbnail        Tečaj priprave za Sakramentalni brak bit će organiziran u Dekanatima kako slijedi: ŽEPAČKI DEKANAT,...
article thumbnail    Misu zahvalnicu u prozorskoj župnoj crkvi u večernjim satima uz koncelebraciju vlč. Ljube Zadrića,...
article thumbnail  U prozorskoj crkvi Presvetog Srca Isusova u svetoj noći s 24. na 25. prosinca Misu Polnoćku uz...
article thumbnail  Kad nekoga iščekujemo, osim što pripremamo svoj dom, pripremamo dobru večeru ili ručak, a sami se...
article thumbnail  Vrijeme je već da se oda sna prenemo jer nam je sada spasenje bliže nego kad povjerovasmo. Noć...

 

Ovog tjedna nemamo ni jedan spomendan koji bi za nas značio posebno prisjećanje svetih ili blaženih koji se na neki način štuju u našem Narodu. Međutim, trebala bi u nama odjeknuti poruka Isusova koji u današnjem Evanđelju opominje sa onim što u životu i te kako osjećamo radost i tegobu života, dvije suprotnosti koje su stalni pratitelji naše svakodnevice.

Moramo priznati da je ovo Njegovo sasvim neočekivano:

  1. Blago siromasima – jao bogatašima
  2. blago gladnima – jao sitima
  3. blago ucviljenima – jao onima koji se smiju
  4. Blago vama kad vas izopće i optuže radi Gospodina – jao vama koje svi hvale!

Zar ne bi trebalo biti obrnuto, kako je to u „normalnom“ životu?

Čudno, ovaj „blago“ prouzročili su blagoslovljenima, ovi „jao“ – ljudi. Stvorili su civilizaciju odnosa i donijeli svoje kriterije u kojima se cijene one stvari koje kotiraju, a druge, ne samo da se zanemaruju, nego se njima izruguje. To nije problem što čine oni, nego je naš jad i bijeda kad to prihvaćamo mi, sebi i za sebe. O nama se radi, ne o njima! Zato Isus traži da otvorimo oči, srce i um da konačno shvatimo što je za nas dobro.

Ovaj jao, nije baš tako jadan, jer su se ipak potrudili da bude bogatstva, smijeha, obilnog blagovanja i fešti, ića i pića. Tu je i razgovor koji ide u prilog svakome i svaki se trudi izreći što veći kompliment drugome. Naravno nema prepreke jer su i onako lažni. Što bolji izmisliš, bolje kotiraš. A kad se to sruši, ruševina velika.

Kod onih prvih, nema se što srušiti, ali svaki uspjeh, svaki pomak je u službi života, pa makar to bilo i po mukama. Po trnju do zvijezda! Rekli bi stari Rimljani, per aspera ad astra!

Sad vidimo zašto Isus i nije bio baš lagano prihvatljiv većini. Odudarao je od stila, običaja i već uvriježenih i utabanih staza misli, i ponašanja i djelovanja.

Zato uporno preporučuje ono što nas dovodi do bogatog sadržaja života: Vjera, to treba ispuniti drugi kojem i u kojeg vjerujem, Nada, to očekujem kad drugi ostvari ono što vjerujem, Ljubav je razlog i to jedini da imam vjeru i nadu. Ona sve povezuje. Vjerovano se ostvari i nema više očekivanja, nada se ispuni i to je to! Ljubav u svemu tome posreduje i ostaje! To je to! Samo smo radi nje radosni. Zato je to Božji dar, kojeg treba prihvatiti!

Blago nama!

Radost Gospodnja bila uvijek s vama!

Marko, sac.

 

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com