Župa na Facebooku

Zadnje dodano

article thumbnail  U župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Prozoru, danas je svečano proslavljena svetkovina...
article thumbnail  Prema podacima koji su prikupljeni tijekom božićnog blagoslova obitelji u župi Prozor,...
article thumbnail  Mladi župe Prozor izveli su predstavu „Naš Badnji dan“ u Domu kulture u Prozoru. Predstavu su...
article thumbnail        Tečaj priprave za Sakramentalni brak bit će organiziran u Dekanatima kako slijedi: ŽEPAČKI DEKANAT,...
article thumbnail    Misu zahvalnicu u prozorskoj župnoj crkvi u večernjim satima uz koncelebraciju vlč. Ljube Zadrića,...
article thumbnail  U prozorskoj crkvi Presvetog Srca Isusova u svetoj noći s 24. na 25. prosinca Misu Polnoćku uz...
article thumbnail  Kad nekoga iščekujemo, osim što pripremamo svoj dom, pripremamo dobru večeru ili ručak, a sami se...
article thumbnail  Vrijeme je već da se oda sna prenemo jer nam je sada spasenje bliže nego kad povjerovasmo. Noć...

 

Razmišljam nad tekstovima poruke nedjeljnih čitanja

Gdje? U Betlehemu Iz kojeg će doći onaj koji će vladati Izraelom. Dakle najavljen i to u točno određenom mjestu, ali jedino je u našem životu neizvjesno vrijeme. Mjesta, zemljovidi su prilično fiksne stvari, pa čak kad i dožive neku preobrazbu ili transformaciju ostaju artefakti na licu mjesta kao svjedoci promjene u vremenu, a vrijeme je prošlo, jest i sada i sigurno će doći! Za prošlo vrijeme neke sadržaje i znamo, jer ga vežemo uz događaje koji su preostali u vremenu.

Toga smo svjesni sada. A što je s budućnošću? E to je tek najava s većom ili manjom neizvjesnošću željenih predviđanja i planiranih postignuća. Iz Judina plemena a iz Betlehema? Malo neobično? Zar se ne očekuje kralj? Pa valjda je Jeruzalem mjesto koje je prikladno izvan svake konkurencije da se u njemu rodi židovski kralj!

Evo dolazim Vršiti, Bože volju tvoju! E pa još i ova poruka poslanice Hebrejima koja stvara još veću zbrku. Dokida ono što još jedino povezuje sve članove Židovskog naroda, a to je vjera u jednoga Boga i jedan hram i hramske žrtve! „Žrtve i paljenice ti se ne mile“, a prinosile su se u Hramu, i to jedinome Bogu!

„Nego si mi tijelo pripravio“! Još jedan prijepor do danas i razlog radi kojeg Židovi još uvijek očekuju Mesiju.

Dokida prvo da uspostavi drugo: nema više krvnih žrtava i prinošenja darovanih životinja i ptica, nego sam Sin Božji postaje jedna jedincata žrtva za spas svijeta za sva vremena, a i za vječnost! Ne zbiva se više ništa u hramu, nego sve u Njegovom tijelu i po Njegovoj žrtvi – uspostavljeno spasenje po Kristu, s Kristom i u Kristu. Uvijek je to Krist, a to je Crkva Njegova, On sam!

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? U susretu dviju žena iskrena radost u novosti života… Novi život se osjeti, ali se još ništa ne vidi. Vjerom prihvaćeni da, postaje čudno raskršće još čudnijih zbivanja. Marija djevica, pred udaju, nema muža, a najavljuje se da će roditi dijete? Zbunjena, dakako, pa se i pita kako će to biti, jer normalno je da ako želim imati dijete trebam imati i muža? Izvanredni zahvat, neshvatljiv, ne čuven i nikada do sada se nije dogodio, začeti dijete bez muža? Kako će to biti! Sila Svevišnjeg će te osjeniti i točno kaže koga će roditi i kako će se zvati. Da bi je Anđeo uvjerio javlja joj još jednu, prilično ljudskom umu neshvatljivu vijest: tvoja rođakinja Elizabeta, nerotkinja, već prošla fertilne godine, i ona je već trudna šest mjeseci!? Što je sad ovo? Elizabeta je stara, nerotkinja koja ima muža, ali nisu mogli imati djece, a sad s godinama još više je to nemoguće? Gabrijel jednostavno odgovara: Bogu ništa nije nemoguće!

Treći čudesan događaj jest pri susretu dviju rođakinja. koliko god su se one jedna drugoj radovale, zbunilo ih je što su na njihov susret reagirala djeca u njihovim utrobama. Čim doprije tvoj glas do mene, zaigra mi čedo u utrobi! I još čudnija izjava „ta otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega?“.

Blažene jer povjerovaše! I doživješe radost susreta.

A gdje smo tu mi danas?

Radost Gospodnja bila uvijek s vama!

Marko, sac.

 

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com