Župa na Facebooku

Zadnje dodano

article thumbnail  U ovom tjednu, petom korizmenom pripravit ćemo se na slavljenje najveće svetkovine kršćana Uskrs....
article thumbnail  Danas slavimo Blagovijest – blagdan navještenja Gospodinova. Ovo je dvostruki blagdan: slavimo...
article thumbnail  U subotu, 01.04.2023. odmah iza sv. Mise, koja će biti u 17,00 sati bit će prikaz Muke Gospodinove...
article thumbnail  U subotu, 4. ožujka, tijekom večernje sv. mise u prozorskoj župnoj crkvi upriličeno je...
article thumbnail  Svećenik Vrhosanske nadbiskupije Ljubo Zadrić obranio je 1. ožujka 2023. godine na Teološkom...
article thumbnail  Župa zajednica Presvetog Srca Isusova u Prozru odazvala se pozivu dijecezanskih biskupa u BiH i...
article thumbnail  Susret budućih krizmanika Ramskog dekanata održan je 25. veljače u organizaciji Nadbiskupijskog centra za...
article thumbnail  U župi Presvetog Srca Isusova Prozor započele su Korizmene pobožnosti. U srijedu, 22. veljače,...

Osnovne podatke o Isusovim apostolima, pa tako i o sv. Ivanu, nalazimo u Novom Zavjetu u evanđeljima i poslanicama. Više podataka o njihovu životu i smrti nudi nam kršćanska predaja (tako se smatra da je sv. Ivan jedini od dvanaestorice apostola umro nenasilnom smrću u dubokoj starosti). Sv. Ivan apostol bio je sin Zebedeja i Salome. Rođen je u prvom stoljeću, a potjecao je iz Betsaide na Genezaretskom jezeru. Imao je brata Jakova, također apostola. Prije svog apostolskog zvanja bio je ribar, kao što su bili i Šimun Petar i Andrija.

On je od samog početka pripadao onim učenicima koji su kod Isusa pred drugima imali određenu naklonost. Za Ivana u evan­đelju stoji da je odano ljubio Isusa i da je jednako tako od Isusa bio ljubljen. Osim sa Isusom, i s Petrom ga je vezalo posebno prijateljstvo. Ivan je pisac četvrtoga Evanđelja, Otkrivenja i triju poslanica. Bio je jedan od prvih koje je Krist pozvao da ga slijede, ali također i jedini apostol koji je, unatoč više poku­ šaja da ga se ubije, umro prirodnom smrću. Apostol Pavao nazvao je Ivana zajedno s Petrom i Jakovom: "stupovi Crkve".

S Petrom i Jakovom, Ivan se pojavljuje u prizoru preobraženja. Za posljednje večere vidi se kako naginje gl avu na Kristove gru­ di, u skladu s predajom što ga povezuje s učenikom "koga je lsus ljubio". Molitva u getsemanskom vrtu prikazuje ga kako spava zajedno s Petrom i Jakovom dok se Krist moli. U jednoj verziji raspe ća Ivan i Djevica Marija stoje sami uz podnožje križa. Njega prikazuju i među likovima skidanja s križa, oplakivanja (pieta) koje slijedi i polaganja u grob. Ivan se javlja i u smrti Djevice Marije, kao i kod njezinog uznesenja, jer su se njemu pripisivali apokrifni spisi na kojima se zasnivaju ti prizori. Za misionarskoga djelovanja Ivan često prati apostola Petra .

Kao učenik Ivana Krstitelja, prvi je s Andrijom pošao za Kristom. U Isusovu javnom životu ima uz Petra i Jakova Starijeg, svoga brata, rekli bismo, neko povlašteno mjesto. Najveću je hrabrost pokazao kada je jedini od apostola stajao pod Isusovim križem. Nakon Kristova uskrsnuća i uzašašća na nebo pokazuje se Ivan u više navrata u povlaštenoj situaciji uz Petra. Za vrijeme prvog Apostolskog koncila u Jeruzalemu, oko 50. godine, ubraja se među stupove prvotne Crkve. Povjesničari kršćanske starine misle da je Ivan ostao u svetom gradu, u Jeruzalemu, sve do smrti Isusove Majke, koju je Isus na križu povjerio baš njemu. Predaja iz II. st. tvrdi da je Ivan, počevši od 60. godine djelovao u Efezu u Maloj Aziji postavljajući biskupe i osnivajući kršćanske zajednice. Prema crkvenoj predaji Ivan je iz Efeza vodio sve Crkve koje je već prije utemeljio. Godine 95., u već dubokoj sta­rosti, bio je uhićen od strašnog progonitelja kršćana cara Domicijana i pod­ vrgnut teškom mučenju. Bio je čak bačen u kotao s vrelim uljem, ali se to ulje pretvorilo u osvježavajuću kupelj. A vijest o tom čudu se brzo proširila te ga je prestrašen car oslobodio i prognao na grčki otok Patmos. Tu je Ivan napisao poznatu knjigu: "Otkrivenje". Kada je car umro, Ivan se vratio u Efez i tamo napisao evanđelje.

Doživio je veliku starost te umro naravnom smrću u početku vladavine cara Trajana, dakle, negdje oko 100. godine. Osim evanđelja napisao je tri poslanice i Otkrivenje. Sve su mu knjige pune najdublje teologije. Origen piše početkom III. st. : "Cvijet Biblije jesu evanđelja, a cvijet evanđelja jest Ivanovo evanđelje.

Sv. Ivan zaštitnik je teologa, notara, slikara, pisaca, tiskara i prodavača knjiga.

 

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com