Župa na Facebooku

Knjiga 100. godina župe

Župa Prozor

01
02
3
5
6
8
9
crkva1
crkva21

Video

Zadnje dodano

article thumbnail  U župnoj crkvi u Prozoru uz nazočnosti roditelja, prijatelja, sinoć, tijekom Večernje sv. Mise...
article thumbnail  Kao što je i najavljeno u prošlu nedjelju, tijekom ovoga tjedna u župi Presvetog Srca Isusova...
article thumbnail  Korizma je. Nalazimo se u dijelu liturgijske godine kada se posuti pepelom s Čiste srijede trebamo...
article thumbnail  Večeras je u župi Presvetog Srca Isusova Prozor, svečano obilježen Svjetski dan bolesnika. U...
article thumbnail  Oni koji će za koji mjesec do dva sjesti s nama za Stol Gospodnji i blagovati, kako to činimo mi...
article thumbnail  Budući da se dan bolesnika uvijek slavi na Gospu Lurdsku 11. veljače, tako je i ove godine taj...
article thumbnail  Danas slavimo blagdan Prikazanja Gospodnjeg u Hramu. Ovaj blagdan je krozu povijest dobio naziv...
article thumbnail  Bez obzira kakva je bila godina iza nas, uvijek se ima zašto zahvaljivati Bogu na svemu što nam je...

U Evanđelju ove nedjelje Isus nastupa kao novi Mojsije. Kao što se u davna vremena Mojsije popeo na brdo Sinaj da od Boga primi Zakon koji treba objaviti narodu, tako se i Isus u Evanđelju penje na Brdo da objavi Novi zakon. Premda je uloga slična, ipak je velika razlika između Mojsijeva i Isusova nastupa. Brdo Sinaj je veliko brdo, visoko preko dvije i pol tisuće metara. Kad se Mojsije popeo na njega, bilo je zastrto tamnim oblacima, bilo je nepristupačno, djelovalo je zastrašujuće. Narod se nije usuđivao niti gledati prema tom brdu a kamo li pristupiti mu bliže. Mojsijev zakon objavljen je uz grmljavinu gromova i gromku svirku nebeskih trublja, kaže Knjiga Izlaska.

Brdo na koje se popeo Isus maleni je i blagi brežuljak. Na njemu nema ni crnih oblaka, ni grmljavine, ni nebeskih trublja. Na ovom brdu vlada blagost i vedrina. Isus je dostupan svima. Njegov glas, koji odzvanja ovim brdom, širi oko sebe mir i toplinu. Na ovom brdu Isus započinje objavljivati svoju Radosnu vijest. Izričući Blaženstva, on predstavlja zapravo samoga sebe.

Blaženstva opisuju Isusovu osobnost i njegovu sudbinu. Isus je onaj koji je postao siromašan radi nas, koji je žalostan i plače nad Jeruzalemom, koji je krotak i blag čak i onda kada se na njega sručilo sve nasilje ovoga svijeta. Isus je gladan i žedan Božjega kraljevstva, on je onaj koji na zemlji ostvaruje Očevo milosrđe. Isus posjeduje srce tako čisto da se na njemu neprestano, kao u savršenom ogledalu, odražava nebeski Otac. Isus je 'naš mir', kako veli Pavao, mir koji uništava sva neprijateljstva u svome raspetom tijelu. Isusa progoni čitav svijet jer je on utjelovljenje novog Božjeg poretka i Božje pravde.

Blaženstva, veli teolog Hans Urs von Balthasar, jesu Kristove riječi koje je on kao posebni dar namijenio učenicima. To nije objava koju svatko može razumjeti. To nije moral koji se dade primijeniti na sve ljude. To je posebni dar onima koji su pozvani i koji su spremni odgovoriti na poziv, onima koji kroz život žele slijediti trag Isusovih stopa.

Učenicima nije bilo lako shvatiti ovakvo Evanđelje, a nije ga lako shvatiti ni nama. Mojsije je govorio drugačije. Zahtjevi Mojsijeva zakona upravljeni su ljudskoj pameti i ljudskim snagama. Zahtjevi Blaženstava nadilaze ljudsku pamet i ljudske snage. Logika neba spustila se u Blaženstvima na zemlju i nudi se ljudima kao nova mogućnost i novi put. Da nam približi logiku Blaženstava, Pavao veli: Ono što je ludo (u odnosu na snagu bogatstva i mudrost u koju vjerujemo), ono što je slabo (u odnosu na sredstva kojima raspolažu bogati i moćni), ono što je neplemenito (što u sebi nema ničega što ljudi cijene), ono što po ljudskoj logici u sebi nema nikakve vrijednosti, upravo to izabra Bog kao privilegirani prostor svoga djelovanja na zemlji i svoje milosti.

Ako Krista želimo izbliza nasljedovati, moramo započeti misliti, prosuđivati i djelovati na novi način.

Anto Lozuk/rv

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com