Župa na Facebooku

Zadnje dodano

article thumbnailKao što je bilo i najavljeno, danas, 14. kolovoza na Dvadesetu nedjelju kroz godinu, slavljena je...
article thumbnail  Danas je u župi Presvetog Srca Isusova u Prozoru, na trgu dr. Josipa Stadlera s početkom u 11...
article thumbnail    Večeras, Misom uočnicom završena je trodnevna duhovna priprava za slavlje Mlade mise vlč. Josipa...
article thumbnail  Zahvalan nebeskom Bogu Ocu za sve milosti kojimavodi put mojeg života i svima vama, koji ste me na...
article thumbnail  Danas je na Gmićima proslavljen zaštitnik mjesta i zavjetne kapele - sv. Ilija Tišbijac, prorok....
article thumbnail  Vanjska proslava patrona župe Presvetog Srca Isusova Prozor za vjerni puk ramskoga dekanata...
article thumbnail  Danas, 24. lipnja, povodom proslave patrona – Presvetog Srca Isusova, kao što je najavljeno u...
article thumbnail  Danas, na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, župa Prozor slavi svoj patron. Svečano euharistijsko slavlje s...

Danas je u našoj župi na poseban način obilježen spomendan blaženog Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika. Dobar broj vjernika sudjelovao je na svetoj misi koju je predvodio vlč. Đuro Arlović, župski vikar. Misno slavlje učinili su ljepšim i mladi pjevači ove župe sa sestrom Anđelinom Perić.

 

 

 

Propovijed – Blaženi Alojzije Stepinac – 10. Veljače 2011. godine

Dragi vjernici danas Crkva slavi spomen-dan blaženog Alojzija Stepinca koji se rodio 1898. g. u Krašiću u Hrvatskoj. Potječe od vrlo pobožnih roditelja (Josipa i Barbare) koji su ga odgojili u pravom kršćanskom duhu i strahu Božjemu. Zato je Alojzije (Viktor) već u djetinjstvu odavao znakove čvrste i postojane vjere te iskrene pobožnosti koju je iskazivao prema Isusu i Blaženoj Djevici Mariji.

Njegov put do svećeništva nije bio lak korak, bila je to teška odluka, jer okolina u kojoj se nalazio nije odavala duh kršćanskog života kojeg je Alojzije zatekao u svojoj obitelji. No ostavši do kraja vjeran svojim kršćanskim korijenima odlučuje se na svećeništvo nakon što je još dobro pomno promislio. Kao mladi svećenik imenovan je za biskupa s pravom nasljedstva te 1937. preuzima vodstvo Zagrebačke nadbiskupije. Svoju je pastirsku službu revno vršio i brinuo se da njegovo stado ostane na okupu oko jednog pastira Krista.

Svoje zadnje dane života provodi u svom rodnom Krašiću kao zatvorenik komunističke vlasti koja mu je montirala proces i osudila ga na 16 godina zatvora s prisilnim radom. Ostavši do kraja vjeran Katoličkoj Crkvi Pio XII. 1953. Godine imenuje ga kardinalom. 10.2.1960. godine blago je preminuo u Gospodinu u 62. godini svoga života. Tijelo mu je sahranjeno u zagrebačkoj katedrali, a Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 3.10.1998. godine.

Moći blaženog Alojzija Stepinca 1.9.2010. godine u naš oltar pohranio je kardinal Vinko Puljić. S ovog oltara svakog dana slavimo svetu misu, na njemu se prinose plodovi naših ruku i naše molitve koje preko svećenika bivaju uzdignute Bogu. Moći mučenika blaženog Alojzija Stepinca i nama danas govore da je ovaj oltar središte našeg okupljanja, da je on, ako hoćete i središte i cilj našeg života, jer se na njemu uprisutnjuje sam Krist Gospodin.

Krv mučenika i u prvim je vremenima bila klijalište kršćanske vjere, zato moramo Bogu biti zahvalni što nam je dao ovog mučenika koji je svojim životom posvjedočio vjernost Crkvi koju nikada nije mogao vidjeti bez Krista, kakvu su je neki željeli stvoriti. Svojim je životom i radom pokazao otvorenost Evanđelja za sve ljude, jer je znao da Evanđelje ne poznaje ljudsku ograničenost.

Blaženi Alojzije budi i nama primjer kako voljeti Crkvu, kako voljeti Krista i kako ljubiti čovjeka. Pomozi nam da mirne savjesti mognemo stati pred Božji sud koji nam ubrzo predstoji. Amen.

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com